Nuki36 Creative Commons License 2009.03.30 0 0 19
Hali!

Xp-n hasonló problémám volt, annak megoldását olvashatod alább. Tudom, hogy nálad Vistáról van szó, de hátha legalább másoknak segít.
Nekem természetesen fel volt téve a monitorhoz tartozó gyári színprofil - amit Adobe Gammával állítgattam még, így létrehozva egy saját profilt -, értelemszerűen Default profilnak beállítva, ám mégsem töltötte be az XP.
Le kellett töltenem a Microsoft oldaláról egy Color Control Panel Applet nevű kiegészítést, mely a Control Panelbe telepszik be, Color néven.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=1E33DCA0-7721-43CA-9174-7F8D429FBB9E&displaylang=en
Ebben a monitorhoz, printerekhez és scannerekhez lehet társítani a profilokat - eleddig ebben semmi különös nincs, hisz ezt külön is meg lehet tenni, ez a Control Panel elem csak egy központi vezérlő ezek menedzselésére. A biztonság kedvéért itt is érdemes ellenőrizni, hogy a monitorhoz valóban a kívánt profil van-e Defaultnak beállítva.
A pici trükk annyi, hogy ez az alkalmazás - alaphelyzetben - a Program FilesPro Imaging PowertoysMicrosoft Color Control Panel Applet for Windows XP mappába telepszik be, WinColor.exe néven. Erről a WinColor.exe-ről kell egy shortcutot készíteni a Start Menü Startup mappájába. Meg kell nyitni a shortcut properties-ét, és itt a Target mezőben lévő sor végére egy /L kapcsolót biggyeszteni. Így az itt olvasható adatsor valami ilyesmi lesz:
"C:Program FilesPro Imaging PowertoysMicrosoft Color Control Panel Applet for Windows XPWinColor.exe" /L

A rendszerindításkor így már betölti az XP a helyes színprofilt.

A történetről annyit még érdemes tudni, hogy ez a probléma nekem az Adobe CS4 csomag installállása után jelentkezett, mivel kiderült, hogy ez a csomag már nem tartalmazza az Adobe Gamma-t és az Adobe Gamma Loadert (állítólag már a CS3-ban sem volt benne). Amíg ezek fent voltak a gépemen, nem volt ilyen típusú gondom. Az Adobe Gammát külön is le lehet tölteni, pl. innen:
http://www.szoftver.hu/download//adobe/update/photoshop/adobe_gamma.zip
Kicsomagoláskor az Adobe Gamma.cpl fájlt (csak ez van a zipben) a Windows/system32 mappába kell helyezni, s így az meg fog jelenni a Control Panelben. Az általa "gyártott" profil - csakúgy mint bármilyen más profil - a fent említett módon a Color Control Panel segítségével betölthető rendszerindításkor.

Ez egyébként sajnos azon nem fog segíteni, hogy az ATI CCC manuális elindításakor az felülírja a profil használatát. :-/

Ezzel kapcsolatban annyit találtam a neten, hogy az NVidia kártyák szoftverében lehet profilt választani, és az meg is tartja szépen (mondom, ezt csak olvastam).

Esetleg kipróbálhatod, hogy nem telepíted az ATI CCC-t, csak a drivert - persze csak akkor, ha nincs szükséged a CCC szolgáltatásaira - hátha ez segít. Nekem az egyik gépemen, amit nem használok játékra és TFT monitor van rajta (nem kell képfrissítést állítani), szépen elmuzsikál CCC nélkül is, csak driverrel.
Előzmény: Törölt nick (18)