FRODO Creative Commons License 2009.03.29 0 0 84044
Nagyon ajánlom ennek a topiknak az elolvasását és kijegyzetelését legalább egy évre visszamenőleg:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9108176&la=88990902

Van szó benne a növénytársításoktól elkezdve a vetésforgón át a csalános ázalékkal történő permetezésig mindenről.

Csalánlé-összeollózásomból:

"A csalánlé mellett hagymaszárat, gyógynövények levágott szárait is áztatom. Hagyma, fokhagyma gombaölő hatású. A kenőszappan levéltetvek ellen használatos elsősorban. Lúgos kémhatásánál fogva feloldja a kártevők kitinvázát, így azok elpusztulnak. Egy napig áztatott csalánlével keverve használom. Az adagja: egy vödör vízhez, kb egy marék szappan, feloldva, elkeverve. Mivel ez nem méreg, így esetenként egy, vagy két nap mulva a kezelést meg kell ismételni, hatásától függően. Előnye is az, hogy nem méreg, így a termés azonnal fogyasztható.

Néhány napja a pünkösdirózsákat permetezni áztattam be egy nagy marék csalánlevelet (ezt is először), tettem bele zsályát, tárkonyt, hagymát, fokhagymát, várom hogy mikor kezdenek el erjedni, büdösödni, de eszükben sincs, most kimentem megnézni, nagyon virgoncan frissen fiatalosan lubickolnak a vízben és köszönik jól érzik magukat, holott azt olvastam, hogy a csalánlé büdös

Csalán, hagymaszár, cickafark, meg ami van. Erjed egy hétig, leszűröd, és 10-szeresre hígítva mehet apalánták tövére, vagy akár permetezhető is. A csalán miatt nitrogén van sok, a hagymának gombaölő hatása van.
A háziszappan jó, reszeljél belőle b 2 evőkanálnyit, és oldd fel 5 liter vízben.
A wuxalt csak permetezem néha a növényekre, főleg kiültetéskor, virágzáskor, és terméskötéskor. Az ázalékkal locsolok, és permetezek. A kenőszappanos léhez, meg a rezes léhez is ebből teszek. Ma a kiültetett palántákat ezzel az ázalékkal locsoltam be. Csak vigyázni kell, mert min 5, de inkább 10 szeresre kell hígítani. egy vödörből 100 liter lesz, mert erős, ha forr egy hétig.

Az ázalék lével 10szeres hígításban hetente locsolhatsz is. Nem kell sok. Nekem egy locsoló, az 15 palántra van elosztva. A lényeg a tápanyag. Permetezni lehet két hétnél sűrűbben is. A csalánléhez tedd hozzá a zöldhagyma levágott szárát, hagymahéjat is.

Csalánlé: levéltetvekre egy napos áztatás után, töményen kipermetezve. A hatás fokozható háztartási kenőszappan hozzáadásával. Egy zacskó2-300Ft, és egész évre elég. Egy jó diónyit feloldok 2-3 liter vízben, ezt keverem csalánlével. Kb 5 liter, amit egyszerre elkészítek, nekem ez elég. Ezzel lehet a tetveket és bolhákat gyéríteni. Ha marad a permetezőben néhány nap mulva újra lehet kipermetezni. A kenőszappan a kitinvázukat oldja, így hatásos. A csalán mellett hozzá lehet tenni egyébb növényi kivonatot, pl fehérüröm, fokhagymalé hagymaszár, amiknek gombaölő hatása van. De lehet hozzákeverni bordói levet is, ami majd a paradicsom, burgonya gombabetegségei ellen véd. A csalánlé kb egy hetes áztatás után hígítva 1:10 arányban trágyának jó. Erősen nitrogén dús. Az erjedése szaggal jár, ezért vagy zárt edény kell, vagy némi kőzetport kell keverni a lébe. Az erjesztésre használt edénybe folyamatosan lehet a zöld és fokhagymaszárakat is tenni, és ha van a cékla levelét, ami szintén nitrogéngazdag, és mivel természetes, nem alakul át nitráttá. Amennyiben van fahamu, az mehet káliumtartalmánál fogva a paradicsom, uborka és káposztafélék földjére.

A csalán, ha nagyobb mennyiség van, lekaszálva mehet talajtakarónak a növények soraiba. Ekkor ott fog komposztálódni, és a nitrogén hatása érvényesül. Lehet kaszálás utás rögtön, de szárítás után, szénaként. Télire érdemes eltenni gyógyteának. Vértisztító, vizelethajtó hatása va. Teaként, egy kanálnyit forrázni, és szűrve meg inni. Külsőleg hajöblítésre, csökkenti a korpásodást, fényes lesz tőle a haj.

Mindenképp érdemes a csalánt megzúzni az áztatás előtt."

Arányokat nehéz mondani, mivel nem vegyszer: amennyit tudsz csinálni. Ha nem hat, azt úgyis látod, akkor meg kell ismételni, vagy a következő adagot több csalánból csinálod.
Előzmény: Levendula68 (84021)