Afrikaans8 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 681

"nem is a Birodalom megszűnéséről kellene itt beszélnünk, hanem mindössze a Déjokida uralkodócsalád bukásáról. Hiszen még a legfelsőbb vezetés etnikai összetétele sem cserélődött le alapjaiban, hanem csak arról van szó, hogy a Kürosz-féle Kr. e. 559. évi államcsíny után részt kaptak az államvezetésben a perzsák, mindenekelőtt az Akhaimenida uralkodók személye révén."

 

522. március 11-én a médek Gaumāta mágus vezetésével még így is fellázadtak a perzsa uralom ellen, és ismét teljesen átvették az irányítást. A birodalom vezetése újra kizárólagosan magyar kézben összpontosult. Gaumāta Nagy Kūruš fiának – a II. Kambudzsíja által nemrég titokban meggyilkoltatott kisebbik fiúnak, Bardijának – adta ki magát, s július 1-jén eltétette láb alól Kambudzsíját.

 

Bardija/Barzija neve Justinusnál Mergisként (I, 9), Aiszkhülosznál Margiszként (Πέρσαι 774), Hérodotosznál pedig sz-elővetéses formában, Szmerdiszként jön elő. A keleti és az antik névalakok között egyszerű b/m hangváltakozás tapasztalható.

 

Csak Dārayavahuš tudta ismét a perzsák számára visszahozni a lehetőséget a legfelsőbb államügyekbe való beleszólásra, amikor szeptember 29-én meggyilkoltatta Gaumātát.

Előzmény: Kara-Indas (571)