Athila Secundus Creative Commons License 2009.03.29 0 0 7536

nem, hogy nincs adat (ezen újaktól teljesen függetlenül, amelyek egyébként tudományos adatok, és ezek a tudományos módszertan alapján azt jelentik, amit én beírtam, amit persze meg lehet kérdőjelezni, hiszen az alternatív erről szól. az már más kérdés, hogy nincs sok értelme, mert az már nagyon alternatív lenne),

hanem még a mai napig is élnek azon a vidéken egyes kis törzscsoportjaik, pl. a shorok, ők eltörökösödött ugorok.

a szamojédoknak meg még a finnugor irodalom szerint is az a Szaján-Bajkál vidék volt az őshazájuk, ahonnan kb. az 1-2. század fordulója körül vándoroltak északnyugatra. érdekes módon ez pont egybeesik a hiungnu birodalom széthullásának idejével.

 

illetve pont azt akartam még tegnap beírni, hogy Jordanes leírása a hunokról pont tipikus ugor-embertípust fest le,

aztán olvastam O. Maenchen-Helfen egy írását a hiungnu-hun folytonosságról, és ott ő is említi ezt, hogy az osztjákokra tipikusan ráillik a leírás.

 

illetve ha a hiungnuk nyomait tovább vizsgáljuk, akkor a hiungnuk pont arra a területre vándoroltak Kína határáról, ahova a finnugor elmélet a magyar/ugor/uráli őshazákat tette, bár ez sem zavart senkit a magyar őstörténeti és a hun kutatók közül, ill. az sem hogy a hunok meg szintén arról a vidékről bukkantak elő. (ezért neveztem őket a leírásomban néha Hunugornak.)

 

de mint írtam mind1, nem erőltetem itt tovább ezt a vonalat, teljesen felesleges.

 

de ha már az avarokat is említetted, pont az általad régebben belinkelt antropológiai cikk: Fóthi E. által jegyzett, is említi az ugor koponyatípust, hogy volt vmilyen kapcsolat az avarokkal is.

Előzmény: Afrikaans8 (7533)