gazo2 Creative Commons License 2009.03.23 0 0 141
Kedves Levelezőtársaim!

Miután az emberiségnek - Európa lakosságának biztosan - mind több szabadideje lesz, érdemes arra építeni, hogy a megnövekedett szabadidő eltöltésére fejleszteni kell a szolgáltatásokat, jelesül az idegenforgalmat. Ezt természetesen nem én találtam ki. Jó évszázaddal ezelőtt megjelent már ez a gondolat, noha akkor még szinte elképzelhetetlennek tűnt ennyi szabadidő.

Baját illetőleg mindig felmerül - mérvadó geológusok véleményére alapozva - a melegvíz léte a város elérhető közelségében, mondjuk 10 kilométer sugarú körben. Ha ez sikerülne feltárni, óriási kitörési pontot jelenthetne a városnak. Egy esetben viszont biztosan nem sikerülhet: ha meg sem próbáljuk.

A közgazdaságtan ismeri a kockázat fogalmát. Kockázat van a kisvállalkozásoktól kezdbe a multi cégekig, de azt mondhatom, hogy nem csak a gazdaság, hanem az élet minden területén. Ezt a közszájon levő mondás így fogalmazza meg: - Aki mer, az nyer!
Ennek az ellentettje lenne: - Aki nem mer, (vagyis nem kockáztat), az sohasem nyer.

Hogy világosan fogalmazzak: az a véleményem, hogy mindaddig érdemes próbálkozni Baján melegvíz kutatásával, amig a geológusok ezt érdemesnek tartják. Feltételezem, hogy jönnek ehhez - legalábbis a történelem azt bizonyítja - gazdaságilag kedvezőbb idők. Siker esetén Baja óriási fejlődésnek nézhet majd elébe.

Tisztelettel:
Gál Zoltán