Almulina Creative Commons License 2009.03.22 0 0 15

Olvastam egy cikket, amiben bevezetik a glikémiás terhelés (glycemic load, GL) fogalmát, ami nem tűnik hülyeségnek, azaz a GI mellett az is számít, hogy milyen mennyiségben fogyasztunk az adott élelmiszerből és annak mekkora az egy adagra vonatkoztatott szénhidrát mennyisége. A GL-étrend a Gi-nél annyival több, hogy az elfogyasztott adagok is számítanak.

Példaként a görögdinnyét említi, aminek GI-je nagy, viszont a GL-je viszonylag kicsi. A GI-je 100 g-ra vonatkoztatva 72, egy adag (kb. 120 g) 6 g szénhidrátot tartalmaz, így a GL a számítások alapján (72/100 × 6 = 4,32) alacsonynak mondható.  

Ha megpróbálom lefordítani magamnak a lényeget, akkor úgy tűnik, hogy hiába alacsony valaminek a GI-je (teszem azt éretlen (zöld)banán), ha megeszem belőle egy kilót, akkor a lassú vércukor emelő hatásnak adtam egy nagy pofont.