Broad Bandi Creative Commons License 2009.03.15 0 0 656

Kedves Hari R. Seldon!

 

1. De, lehetek (sajnos?).

 

2. Semmilyen szándékom nincs (és nem volt) veled szemben megfogalmazni bármely állítást. Elnézésed kérem, ha így volt érthető bármely megnyilvánulásom. A véleményeddel szemben ugyanakkor voltak meglátásaim.

 

3. Az alacsony létszám az ebből eredő kockázatot azért igen alacsony szinten tartja (legalább is egyelőre). A biodiverzitás nővekedése viszont szerintem hatalmas evolúciós előny számunkra (is).

 

4. Az evolúció nem szavaz (nincs célja és érdekeltsége). A faji konkurenciát a fejlődési lehetőségeink új esélyei messze fölülmúlhatják. Márcsak maga a technológia kidolgozása és birtoklása is azt jelenthetné, hogy fajunk "katasztrófa tűrése" hatalmasat nő. (Gondolj a létesített növénybankra. Mit jelentene egy marsi emberi génbank a megfelelő technológiával például kihalási szintű katasztrófák esetére?)

 

5. Nem szeretnék, de a "fajlagos" etika sértést azért e tény negligálhatóvá teszi (mármint visszatartó erőt).

 

Mj. Azt persze látom a saját jelenlegi hozzáállásomon, hogy én feltehetően nem fogom a dolgot tevőlegesen elősegíteni, de el tudom fogadni, hogy vannak akik ennek elsősorban az előnyeit és vannak akik a kockázatait látják/hangsúlyozzák. Ha rajtam múlna, akkor a "vizsgáljuk még" kategóriába tenném.

 

Üdv,

 

BB