Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.03.13 0 0 145
Itt nincs minek utánanézni. 1941 április 12-től a vezérkarban nem volt légierő parancsnokság (előtte P.V.Ricsagov volt). Augusztusban szervezték újjá (papíron), gyakorlatilag szeptemberben kezdett el működni, P.F.Zsigarev vezetésével).

,,Tényleg, ha már itt járunk (nekem az angliai csata jár a fejemben ilyenkor), a szovjet radarfejlesztésekkel és üzembe helyezésekkel hogy álltak? Ilyesminek hol lehet utánanézni?"

Jól álltal a fejlesztésekkel. Sőt. A németeket nagyon meglepte, hoy mennyire megelőzték őket fejlesztésekben rádiótechnika terén. De egy dolog a fejlesztés, és más dolog az ipari kapacitás és ellátottság. Hiába rendelkezett a SzU világelső rádiófejlesztésekkel, ha a gyakorlatban a repülőgépek (most csak ennél a témánál maradunk) egymással a háború elején leginkább szárnybillegetéssel kommunikáltak és a gyárak nem tudták ellátni a légierőt megfelelő készülékekkel. Hiába a szuperüberextra rádiófejlesztések, ha végső esetben amerikai készülékekkel látták el a gépeket: jóval ,,szarabbak" voltak, mint a szovjet kifejlesztett adóvevők, de legalább nem csak egyes példányokban léteztek, ráadásul tömegével gyártották ezeket.
Analógiát a kézifegyverekben tudnék mondani. Hiába volt kifejlesztve egy olyan, még mai szemmel nézve is tökéletes automata puska, mint az AVSz vagy AVT, ha a hadsereg döntő többségét parasztok adták, akiknek a műveltségét bőven meghaladta a fegyver ismerete. Nekik a Moszin-Nagant volt továbbra is a legmegfelelőbb fegyver, ami még a legmostohább karbantartást is képes volt túlélni.