Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.03.12 0 0 137
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!

Ezt az oldalt nem ismertem. NAGYON jó és ritka felvételek vannak bennük, két filmet néztem meg, de a háttérben felbukkanó repülőgépek egyike-másika, illetve a felvételek körülményei unikálisak (bár erről a filmekben szó sem esik)!!!

Kösz!

A Szu-2 már csak azért sem vehette fel a versenyt, mivel eleve könnyű bombázónak és felderítőnek tervezték, azaz nem volt szükséges alacsony magasságban történő támadás végrehajtása. Közepes és nagy (viszonylag) magasságokból közvetlenül a fronton alkalmazták VOLNA ( a gyakorlatban mi mindenre nem; de ez már a szovjet hiányból fakadt). Innen a bombavető berendezések és viszonylag alacsony sebesség.
Az Il-2 elejétől kezdve alacsony magasságokban, nagy sebességgel végrehajtott támadásokra készült, ráadásul helyt kellett állnia a vadászokkal vívott légi harcban is (a német pilóták visszaemlékezéseiben külön kitérnek arra, hogy rohadtul nehéz feladat volt egy Il-2 lelövése (amúgy a szovjet statisztika is ezt mutatja: azIl-2 géppark k.b. 67-68%-át a földi légvédelem szedte le, és mindössze 14% a vadászoktól elszenvedett veszteség (a többi más okok,köztük 6% futómű meghibásodás, 3,4% motorhiba (gyári defekt) és 0,2% öngyulladás (az üzemanyagvezetékek háborús szerelésének hiányosságai: az acetilén ballonok és a motoroloja csodákra képes, ugye).

A TB-3. Az 1941 nyarán-őszén történt bombázó bevetések inkább szükségszülte megoldások, amikor is a légierő nagyobb része elpusztult a földön. A TB-3 gépek a szállító, illetve bombázó kiképző századokban voltak. Gondolom érthető, hogy azt tudta bevetni a Vörös Légierő, ami mozgott, pardon, repült. 1941 szeptembere-októbere után nem tudok olyan feljegyzésről, hogy bombázásra használták volna (apropo, augusztusban és szeptemberben, Szmolenszk térségében még egy-egy ,,Rotmisztrov-zvenót" is bevetettek, méghozzá zuhanóbombázós összetételben (azaz ZR-4 vagy ZR-7 összeállításban (a ZR-8 biztos nem volt, mert abban az összetételben vegyibombákat vitt volna a TB-3 szárnyaira felszerelt két I-400 vagy I-15)