Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.03.12 0 0 131
1. A Szu-2 az Il-2 közelében sem volt. Páncélozás p.l. NULLA. És a műszerei, berendezése is kizárólag felderítő, illetve könnyűbombázó feladatokat tettek lehetővé (1942-től kizárólag tüzérségi megfigyelésre és frontfelderítésre használták a gépet). Az Il-2 pedig elejétől kezdve CSATAGÉPNEK készült, minden ebből kifolyó követelménnyel ésfelszereléssel.

2. A Pe-8 (TB-7) gépből összesen alig. A háború kitörésének pillanatában 8 (nyolc) darab gép volt a csapatoknál (14. nehézbombázó repülőezred 2. százada; Boriszpol támaszpont), amikből az első nap német támadásaiban legalább két gép meg lett semmisítve a földön. A gépből összesen (beleértve a prototípusokat és kísérleti darabokat) 72 darabot gyártottak, illetve volt még az üzemben 22 készlet, ami elment alkatrészekre.
A Berlin elleni rárepülésben nem Pe-8 gépek vettek részt, hanem a Balti-flotta bombázói (elsősorban Il-4-esek).

A TB-3 nem szerelték le. 1941 nyarán még két rádiótávirányítású TB-3 bombázót is bevetettek a németek ellen, megpakolva robbanóanyaggal. Az egyik meg is semmisített egy fontos hidat (a másikkal, ha jól emlékszem, megszakadt a kapcsolat, ismeretlen heéyen zuhant le). Egészen 1944-ig használták a TB-3 gépeket és ezek polgári változatait (G-1) a hadseregnél, szállítási feladatokra, illetve 46-ban vonták ki az utolsó példányokat a forgalomból a GULAG és Szevmorputy szervezeteitől.