Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.03.12 0 0 127
1. ,,1941 tavaszáig a sorozatban gyártott gépek a nyugati körzetekben nagyon korlátozott számban érkeztek, ami arra késztette a Vörös Hadsereg Légierejének parancsnokságát, hogy meghosszabbítsák az átképzés idejét. Így, például, a 211. közelbombázó légiezred (F.G.Rogyakin őrnagy) jóvá lett hagyva a Szu-2 átképzési terve, ami kilenc (!) hónapot vett igénybe (1941 januárjától szeptemberéig). Természetesen a kitört háború lerövidítette ezt a tervet."


2. A háború előestélyén a Vörös Hadsereg Légierejének 82 közelbombázó ezredéből mindössze nyolcnak sikerült kisebb-nagyobb mértékben elsajátítani a Szu-2 repülőgépet illetve még kettő nem kapta meg a gyárból az új gépeket, de tervbe vették az átképzést. A határ özeli és nyugati körzetekben összesen 195db Szuhoj-bombázó állomásozott (ebből 132 működőképes), amelyek az 55-ik hosszúsági fok mentén helyezkedtek el, köülbelül a Vilnius-Vityebszk vonalon, egészen a Fekete-tengerig. A légierő egyéb egységeinél Szu-2 repülőgépek nem voltak."

3. Továbbá, Szuvorov majdhogynem stratégiai légierő szerepkörét szánja könyvében egy ,,front-felderítő és özelbombázó" repülőgépnek, ami blődség egy ilyen gép esetén.

Az idézetek forrása:
Дмитрий Хазанов, Николай Гордюков. Ближний бомбардировщик Су-2
Előzmény: Némedi László __ (125)