APT Creative Commons License 2009.03.11 0 0 3031
JPBemondó elég jól körüljárta, én inkább általánosságban tenném hozzá azt, hogy nincs "generális negyedütős megoldás" a nagyórák között, itt felsoroltunk többfélét, de van még sok egyéb megoldás is. Vannak, elterjedtek a negyedóránként zenélő (Westminster stb..) megoldások, ezek között akad olyan, amelyik negyedóránként az órát egyáltalán nem üti, csak a dallam meghatározott részét játssza le, és van, amelyik az órát is üti.

Jellemző, hogy ha előbb az órát üti utána a negyedeket, akkor a már elmúlt órát üti, utána a negyedeket. Van megoldás, ahol egészkor elüti a négy negyedet is, van, ahol csak az órákat.

A negyedütősök többsége a negyedeket tapintótárcsás óraművel szabályozza, ami azt jelenti, hogy ha nem várjuk ki az ütést előre állításkor, akkor az első teljes óra elérkezéséig a negyedek ütése elcsúszhat. A XIX. század elejétől az órák ütése már mindig fogasíves ütőszerkezettel történt, tehát az órák nem csúszhatnak el, de korábbi, antik órákon előfordulhat ezt is tapintótárcsával ütő szerkezet, ahol nem kellően türelmes állítástól teljesen aszinkronba kerülhet minden.
Előzmény: BoBoYSA (3029)