ötödikkk Creative Commons License 2009.03.10 0 0 67

Érdekes ez a mescser probléma. Azt hiszem te kaptad fel a fejed, mikor szóba jött, vagy épp te hoztad szóba.

Szóval dr. Google tud róla. Egy a sok hivatkozás közül:

 

"nem beszéltek magyarul -valószínű- még Álmosék, inkább muroma vagy mescser nyelven (arvisura említi) ..."

 

Ebben a nyelv említése mellett az Arvisura említése is érdekes.

 

A mescserek lakóhelyének a Moszkvától keletre eső folyók völgye van feltüntetve.

Úgy első gondolatként megformálódik egy kézenfekvő feltételezés. Ha már a magyar őshazát az Oka (mai Mordvin föld) térségébe helyezte Vékony, akkor ebből kiindulva kirajzolható az ugor águnk őstörténetének egy vázlata. A manysik életmódjukat megtartandó elvándoroltak az éghajlatváltozás miatt az otthonos életterükkel együtt. És mivel ők tartották meg a közös ősi életmódot, ők a legközelebbi nyelvrokonaink. A mescserek viszont a helyükön maradtak, és a későbbiekben teljesen elszlávosodtak, a magyarok meg az éghajlatváltozással a ligetes pusztába kerültek, és erős iráni, majd törökös hatások érték.

 

Vagyis. Egy tömbben éltek az ugorok (benne a mescserek), ahonnan keleti irányba mozogtak a hanti-manysik az ugor szállásterület keleti végeiről, helyben maradtak a mescserek az ugor szállásterület északnyugati területén, mig a déli ugorok jöttek a Km-be.

 

Ezt én nem állítom, hanem felvetem, mint életszerű megoldását az őstörténetünk rejtélyeinek. És természetesen továbbra is fenntartom Dentumoger türk jellegét.

Előzmény: jamaica2 (64)