tri-tonus Creative Commons License 2009.03.07 0 1 3531
Ha téged nem érdekel a 240-es járat története és nem is tudsz róla semmit, miért olvasol ilyen írásokat és minek írsz be ide? Annyiban igazad lehet, hogy az outsidereknek tényleg csak annyi jön át belőle, hogy valami vacak papírokon huzakodnak íróasztal mellett ülő bürokraták. Na és! Mondhatná erre a klasszikus.

A cikk az én olvasatomban egyrészt arról szól, hogy a törvények azokra vonatkoznak, akik betartják őket (W. Churchill). Ilyen szempontból tökmindegy, mi a tárgya az iratoknak. Ez azért közügy, mert a jelenség önmagában borzasztóan káros. Közpénzen fizetett állami tisztviselők nagy ívben tojnak ugyanannak az államnak a törvényeire és adófizető állampolgáraira, amely fizeti őket. Ez bármilyen HVG olvasónak üzenet a közállapotainkról. Lehet vele egyetérteni vagy vitatkozni, de itt tények sorolódtak fel, és mint tudjuk azok makacs dolgok.

Ugyanakkor a HVG azoknak akik a sorok mögött is tudnak olvasni sokkal többet üzent, nevezetesen: Magyarország nemzetbiztonsági érdekei felülírják-e a hatályos törvényeket, és ha igen, azt ki kontrollálja. Sokkal korrektebb lenne azt mondani, kérem, ez és ez az anyag x évre titkosítva van, viszlát. Van (vagy lett volna) erre lehetőség. De összevissza következetlenül - nyilvánvaló parancsra - hazudozni (Weiner elvtárs tárgyal, házon kívül van, ebédel, fürdőbe ment – egyszerre) több mint különös.

Ja és egy fontos új info volt még számomra a cikkben. Több mint három évtizedes ügyek még 2009-ben is aktuálisak Magyarországon. Mondjuk én a firkász helyében megkérdeztem volna az ügyeletes légügyi bürokratát, ezt hogy is tetszik érteni? A választ persze borítékolom – mi köze hozzá?

Csacsog a felszín, hallgat a mély...

Előzmény: Plazacica (3530)