Aerion Creative Commons License 2009.03.05 0 0 10

Az adatsor szerint 27.220 esetben a nemzetiség ismeretlen marad, ez talán kódolási hiba, 10,2 milliós nagyságrendnél ez nem annyira lényeges.

 

Azok száma a lényeges, akik nem akartak válaszolni a kérdésre, és több mint félmillió ember. Annyi ember nincs, aki ezek közül mind ne ismerné az apját, vagy ne hallott volna róla semmi közelebbit annál, mint hogy volt. Ennek az embertömegnek a létezése nem háborús állapotok szerint tömeges szexuális erőszak eredménye, hogy ne tudhatnák ki az apjuk, vagy valami súlyos élettörténeti traumára lehetne, kellene visszavezetni a válasz hiányát. A válaszok hiánya nyilván identitáselemekkel állhat összefüggésben, az adott társadalom berendezkedéssel, a szólás és a lelkiismereti szabadsággal, az állampolgársági biztonságérzettel.

 

Ez a félmilliós tömeg nem egyik pillanatról a másikra jött létre, létezett ez 1990-ben, vagy korábban is, csak akkor még nem voltak olyan feltételek, hogy ez a nagyságrend elkülönüljön a magyar nemzetiségűektől.

 

Igen érdekes lesz majd (ebből a szempontból is) a 2011-es népszámlálás, ahol ebből a tömegből várható módon már igen sokan fogják vállalni cigány identitásukat. 

Előzmény: pert1 (5)