XX Hajek 1100 Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1566
Üdv mindenkinek.



"Néhány szakmai információ, miért nem működik például az energiafűből vagy más mezőgazdasági anyagból vagy szalmából készült pellettel egy lakossági pelletkandalló vagy pelletkazán. Ezekből az anyagokból készült pellet tökéletes elégetéséhez több oxigén szükséges, mint a fapellet elégetéséhez, mert tartalmaz többek között cellulózt. Ez a papírgyártáshoz nélkülözhetetlen anyag jelen esetben csak gondot okoz nekünk, nem is keveset, mert a pelletben lévő cellulóz a kevés oxigén miatti elégetlen égés során csak "megolvad", és a "megolvadt" cellulóztól a pellet leragad, beragad az égéscsészébe, és tökéletlenül ég, azaz nem ég el. Majd a ráhullott újabb pelletszemekkel ugyanez történik, annyi különbséggel, hogy azok hozzáragadnak az alatta lévő anyaghoz, és a pelletkandalló vagy pelletkazán pelletcsészéje rövid idő alatt megtelik ezzel az összeragadt, összeállt anyaggal, ezután a készülék "túldobálja" a pelletet, azaz kihullik a pelletcsészéből a beadagolt pellet, mert az tele van már ezzel az összeragadt anyaggal, majd a pelletcsészét át sem tudja fújni a kandalló füstgázventillátora levegővel, szintén az előbbiek miatt. Innentől már gyors út vezet a hibakód előjöttéig és a teljes leállásig. Az igazán jól működő ipari pelletkazánok, amelyekben el lehet égeni az energiafűből készült pelletet, "forgótányérosak", mint a mikrohullámú sütő, azaz keverőrostélyosak, ahol is a kazán égés közben folyamatosan keveri a pelletet, hogy az nehogy leragadjon, ezzel párhuzamosan több levegőt is ad neki, hogy tökéletesen elégjen. Tehát ezért nem tudjuk otthoni, lakossági pelletkandallóinkban, pelletkazánjainkban rendesen használni az energiafű vagy szalma vagy egyéb mezőgazdasági anyagból készült pelletet."

Csak okulásként írom a fentiek alátámasztására.


Kb.:1-2-hónapja írtam, hogy 20%pellet és 80% kukorica keverékkel használom a BOIDOM kazánt. Eddíg 2x volt problémám ezzel a keverékkel.Először amikor valami barna trutyi folyt vissza a csőből és utána megállt a kazán. A probléma oka a 2."beszállítótól " vásárolt kukorica nedvesség tartalma volt. A párás hideg füst kicsapódott a kéményben +a készülékben, és nem érzékelte a valós füstgáz hőmérsékletet. Alapos tisztítás után, (ez elszívó ventillátorban a hőfokérzékelőt is), és a tüzelő tiszta keményfa pelletre cserélése után kiszáradt a belseje. Beszereztem tökéletesen szárított kukoricát, visszaállítottam az eredeti arányt és azóta működik tökéletesen.Porszáraz a belső felület, vékony világos hamuval.
A csésze eltelítődése ennél az aránynál kb.3-nap, tehát 2-naponta kell tisztítani hogy ne süljön bele és át tudja szívni a ventillátor.

Másodszor a Bricós "fenyő" pellettel jártam meg. Tesztelni vettem 1-mázsát.
Hőértéke nulla, mivel fenyőkéregből és rengeteg földből és kavicsból áll.Az hogy használni nem sok értelme volt, az csak a kisebbik probléma.A kavics tartalom okozott gondot! A behordó csigát sikerült úgy megakasztania, hogy kívülről nem lehetett még megmozdítani sem. Maradt a bontás és tisztítás.


Üdv.: Hajek