.ETNA. Creative Commons License 2009.02.26 0 0 240
Kedves Dikóka, leírom, amit érdemes róla tudni.

Természetesen az ő korában is elképzelhető a biológiai terápia, nálunk is volt egészen idős néni és bácsi is. Mert az infúziós szobában 4 "ágy" (olyan mint a fogorvosi szék kb.) van, egyébként az infu lecsöpögése alatt végig ott van a szobában egy nővér, tehát abszolút felügyelet alatt törénik.

Én Remicade-et kapok, de van több fajta is a "piacon". A reumatológusa javaslatára tudja elkezdeni, ha a különböző gyógyszerek hatására nem javul az állapota. Testsúlykilogrammonként kap egy dobozzal alkalmanként, és egy dobozért csak a dobozdíjat, 300 Ft-ot kell fizetni, tehát 2-3 db-ot kap majd alkalmanként (ahogy írtad, sajnos fogyott így gondolom nem kell ettől több), amiért 600-900 Ft-ot fog fizetni.

Javaslom, hogy keressetek egy biol.terápiát is adó területileg illetékes reuma-kórházban dolgozó, de magánpraxissal rendelkező orvost, akinek a magánrendelésén mindezt elmondhatja (ott van ugyanis erre idő, a kórházi rendelésen a pár perc alatt és a nővérek jelenlétében nem hinném), s majd ő eldönti érdemes-e, ill. az ő esetében használ-e. A Remicade egyik feltétele, hogy a terápia előtt már el kell kezdeni a Methotrexát szedését, ami a sejtosztódást lassítja le, erre azért van szükség, hogy a Remicade jobban kifejthesse hatását. Kell ezenkívül mellkasröntgen, EKG stb... de ezt majd a doki elmondja, ahogyan a lehetséges mellékhatásokra is FELTÉTLENÜL !! kérdezzetek rá!

A terápia a legmodernebb gyógymód ebben a betegség-körben, bár mivel nem túl régóta bevezetett, így nyilván nincs még annyi tapasztalat. Nem a tüneteket, hanem az okokat, a túlzott citokintermelést próbálja "lekötni", vagy valami ilyesmi:-)

A legtöbben simán veszik az akadályokat az infúzió kúra alatt. Maga a terápia 8 alkalom infúzióból áll. Először 2 hetente, majd 4 hetente, utána 8 hetente. Aznap reggel leveszik a vért, soron kívüli labor, majd ha az eredménye rendben (ez nem azt jelenti, hogy tökéletes a vérképe, csak azt, hogy "infúzió-adhatóság" határán belül van), akkor jön az infúzió, kb. 2 óra alatt lecsöpög, közben vérnyomásmérés stb. Majd utána még kb. 1-2 órás megfigyelés. Közben lehet, olvasgatni, eszegetni fél kézzel:-) stb. A 8. infúzió után is lehet "fenntartó" infut kapni és 12 hét múlva kapok majd még egyet.

Nekem a 8. infúzió előtt lett meglehetősen magas (236!!) a májfunkció, egészen odáig "csak" a normál maximumának, vagyis a 30-nak a duplája volt, általában 60 körüli. Nem tudom miért lett magasabb, de semmi gond, most egy hónapig nem szedem a Methot és minden helyreáll az orvosom szerint. Egyébként a Methotrexatot én spec. 2007. decemberétől szedem, s már a Methotrexat hatására is fájdalommentes voltam. Egyébként most először volt kiemelkedően magas a májfunkció értéke a vérképemben. Ráadásul világ életemben tökéletes vérképem volt, így nagyon nehéz volt elfogadni, hogy ez se jó, meg az se tökéletes, de legalább nincs - EGYÁLTALÁN NINCS !!! - semmilyen fájdalmam, pedig korábban (bár tartottam magam, meg jártam dolgozni stb.) előfordult, hogy alig tudtam kinyitni a hűtőt, hogy a fagyasztóról már ne is beszéljek, vagy nem tudtam kibontani egy májkrémes konzervet stb.stb.

Az az igazság, hogy meg vagyok arról győződve, hogy a gyógyszereknek, amik nem természetesek (gyógynövény stb.) alapvetően semmi keresnivalójuk egy emberi testben:-) De hát ez van... a fájdalom viszont szörnyű volt.... Fájdalommentes napokat kívánok a Párodnak!
Előzmény: Törölt nick (235)