Zézé Creative Commons License 2009.02.19 0 0 104

szerintem az erdelyi magyarsagot legkevesbe a roman sovinizmus torte meg ... egyaltalan mit jelent az hogy megtorte?

evtizedekig polgarhaboruztak Erdelyben es miutan legyoztek oket a romanok, megtortek es feladtak? NEM!

 

eleve oriasi sokk volt az 1920as imperiumvaltas, hogy milyen korulmenyek kozott es milyen hamar veszet oda minden. (1925-re, 5 ev alatt, mar mindent kialakitottak, a romanok, ugy ahogy nagyjabol ma is van, es az termszetes egy ebbe a kozegbe szuleto mai erdelyi magyarnak, de milyen lehetne ugyanez mondjuk egy debreceninek).

a kezdeti sokk utan, nem kezdtek el eszakir szabadsagharcosdit jatszani.

a 4 ev magyar vilag rengeteget jelentet, majd utana roman nacionalista kommunizmus ... de en nem erzem, hogy megtortek volna, 1989-re. Sot!

 

Ha figyelmbe vesszuk, hogy mennyit tett ertuk az anyaorszag (SEMMIT!) 40 ev alatt, meg jonak is mondhatjuk a erdelyi magyar kozosseg allapotat, 1989-ben (1,8 millios kozosseg, aranyosan picit kevesebbel novekedett, mint az anyaorszag)

 

Hogy azutan mi tortent? Nos ez az ami sokkal aggasztobb. a kezdeti roman nacionalista izmozas utan a romanok is rajottek, hogy nekik tobb dolguk mar nincs, sot!! karosszekbol nezhetik vegig a vegjatekot. Itt mar olyan "erok" (gazdasagi jolet utan sovargas, a joleti tarsadalmakra jellemzo nepesedes, eloregedes, kivandorlas) munkalkodnak, amit megallitani nagyon nehez.

Előzmény: barka (92)