barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 38

"Van a magyarságnak saját iskola rendszere romániában.
van egyetem gimnázium általános iskola és gyerek hiány ."

 

Persze, afféle megtűrt.

Az még nem iskolarendszer, hogy a magyarok tanulhatnak az általános iskolákban magyarul, és van egy-két magyar gimnázium. Ez Románia részéről csak kegy-gyakorlás, amit bármikor megvonhat. A román alkotmány sem biztosítja a kisebbségben élő magyarság anyanyelven történő oktatását az alapoktól a legmagasabb fokokig, azaz, semmilyen törvényi garancia nincs erre. Nem beszélve arról, hogy egyeteme továbbra sincsen az erdélyi magyarságnak. A Babes-Bolyai egyetem nem magyar egyetem. Ha visszaadnák, akkor lenne csak az. A Tőkés által megalapított egyetem egy kikínlódott kényszermegoldás, és messze nem tudja biztosítani a másfélmillió erdélyi magyar magasszintű képzését. Szóval eddig ez majdnem semmi amit a román állam "biztosít" a magyaroknak az anyanyelvi oktatás terén. Majd ha elérjük a finnországi szintet, akkor elégedettek lehetünk.

 

Finnországban kb. 6% svéd anyanyelvű kisebbség él, ami mintegy 310 ezer embert jelent. Ennek ellenére a nyelvük hivatalos Finnországban. A svéd kisebbségnek törvények biztosítják a jogát arra, hogy egészen az alapoktól a legmagasabb iskolákig a saját anyanyelvén tanulhasson. A különböző svéd nyelvű iskolák mellett a finnországi svéd kisebbség 2 svéd egyetemmel rendelkezik, ezeken kívül még 6 db. kétnyelvű egyetem áll rendelkezésükre, amelyeken szintén lehet svédül tanulni és diplomázni is. Helsinkiben kétnyelvű utcatáblák is hirdetik az ország kétnyelvűségét.

 

Hol is tart ehhez képest az "európai szellemiségű" Románia - mint ahogy azt egy olvtársunk mondá - a kisebbségek törvénybe iktatott jogainak garantálásában?...

 

Előzmény: tol (30)