Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.17 0 0 514
,,hagyjuk ezt a nagyképűséget, ha lehet. ez egy történelmi fórum, és releváns kérdéseket tettem fel. "

A nagyképüséget akár magadnak is mondhattad volna.:) Ha már történelmi fórumot emlegetsz, akkor legalább nézz utána, hogy hány útvonala volt a ,,varégoktól görögökig" útvonalnak. Egy sima ,,bocs, tévedtemmel" beérem.:P

,,de, a volga - leszámítva az északi szakaszát nyizsnyij novgorodig - soha nem volt orosz uralom alatt egészen rettegett ivánig"

Rosszul tudod, a Volga nyugati partja, egészen a mai Szaratov környékéig, oroszoklakta terület volt, még ha nem is volt állami fennhatóság alatt. A Volga-kanyarban volt a kozákság egyik ,,születési központja", az u.n. ,,Volgai Volnyica" (A XII. századtól folyami kalózközpont). A keleti part tartozott a nomád népekhez (elsősorban baskírok és tatárok), illetve a a nyugati parton a Szaratovtól délre eső sztyeppés részek.

,,miután a románok is tárnak fel "dák" településeket erdélyben a 6-8. századból, az ilyesmitől hadd ne essek hasra."
Pedig nyugodtan megteheted. Ha valamit nem tudsz, még nem jelenti azt, hogy nincs.
Nagyon sok ásatást és feltárást végeztek az oroszok az utóbbi időben, és ezek hatására még saját eddigi elméleteikben is komoly változásokra kényszerültek a leletek hatására. P.l. miután feltártak pár sírt, amelyben IX.-X. századi szláv lovaskatonák pihentek, rá kellett jönniük, hogy kőkeményen sztyeppei befolyás alatt alakult ez ki, méghozzá elsősorban magyar és polovec hatásra (kazár kaftán, tarsoly lemezek, fokosok és sztyeppei nyergek egy sírban normann kardokkal, pajzsokkal, szláv ékszerekkel és késekkel, stb.).
Azért nem kéne a románokból kiindulva méregetni a többieket.:/

,,viszont nem egy ukrán történelemmagyarázatban láttam már olyan térképet, ahol kárpátalja a ruszhoz tartozik. akkor ez nem elfogadott?"

Az, hogy mit kreálnak jelenleg az ukránok - az az ő bajuk, de még a mostani, komolyabb történelmi munkákban sem láttam olyat, hogy Kárpátalja a Ruszhoz tartozott volna. Nem láttam ilyet sem Szemenovics ,,Ukrajna története" kétkötetesében, sem a korábbi munkákban.
Hogy ki mit írkál a wikin - az már legyen az ő baja.
Előzmény: Joranne_Sutt (513)