Kevin Creative Commons License 2009.02.13 0 0 8894
Mi meg azt hittük, hogy Csemely poénkodik. Hát tessék, drága jó Albán úr újabb gyöngyszeme:



" Orbán úr többször is bepanaszolta a kormányt Európánál, talán én is tehetek rá panaszt Önöknél"
Bolgár György: Feljelentés az Európai Néppártnak
Wilfried Martens elnök úrnak, az Európai Néppárt elnökének


Tisztelt elnök úr!



Mivel politikai pályája során Ön mindig különös figyelmet fordított Magyarországra, és már Kádár Jánossal is szívélyes viszonyt tartott fenn – értékelve a magyar szocializmus óvatos külön útjait –, feltételezem, hogy kíváncsi arra, mi történik ma Magyarországon. Már csak azért is, mert Ön személyesen is részt vett az itteni események alakításában, például akkor, amikor 2006. október 23-án a lehető legnagyobb belpolitikai feszültség csúcspontján részt vett és felszólalt a Fidesz nagygyűlésén, az Astoriánál. Látszott, hogy nemcsak követi a magyarországi eseményeket, hanem bele is akar azokba szólni, mert beszédében egyértelműen a szocialista miniszterelnököt tette felelőssé az akkori válságért, amelyhez azóta sajnos újabbak is társultak. Lehet, persze, hogy Ön most is ugyanazt a receptet ajánlaná a magyar társadalomnak, vagyis hogy a miniszterelnök távozzék, és ettől megoldódna a gazdasági, a szociális, az erkölcsi, valamint az újabban kirobbant etnikai válság, de végül is hol van az megírva, hogy egy kereszténydemokrata vezetőnek szeretnie kell egy szocialistát? Éppenséggel az ellenkezője van megírva, a rögtön kínálkozó szocialista-ellenes recept pedig felírva, ahogy az már a politikában lenni szokott.

Úgyhogy ismerve ugyan az Ön politikai vonzalmait, valamint jó kapcsolatát Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, az Európai Néppárt egyik alelnökével, mégis arra kérem, fontolja meg a Fidesz Magyar Polgári Szövetség felfüggesztését az Európai Néppártból. Ha az európai szocialisták ezt tették szlovák tagpártjukkal, amiért az együttműködik egy szélsőséges nézeteket hangoztató, magyarellenes párttal, akkor Önök is megtehetik ugyanezt egy olyan párttal, amely nem egyszerűen elfogadja mások szélsőséges nézeteit, hanem maga is vállalja azokat.

Fent nevezett párt elnöksége ugyanis legutóbbi ülésén olyan állásfoglalást tett közzé, amelyet feltételezésem szerint egyetlen tagpártjuk sem engedne meg magának. Egy cigánymaffia által elkövetett felháborító gyilkosságból odáig jutottak, hogy a bűnözést etnikai alapon ítéljék meg. Bár Magyarországon nem tartják nyilván a bűncselekmények elkövetőinek származását, az elnökség tényként állapította meg, hogy a cigányok által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon megszaporodott, tápot adva ezzel az amúgy is erős cigányellenes előítéleteknek. Tudom, hogy egy olyan országban, ahol Ön él, és amelyet két különböző nyelvet beszélő nép, a flamand és a vallon alkot, különösen érzékenyek az óhatatlanul meglévő előítéletekre, és a mértékadó politikusok arra törekszenek, hogy az ellentéteket csökkentsék, ne pedig élezzék. Lehet, hogy tévedek, de a magam részéről nehezen tudnám elképzelni, hogy az Ön pártja mondjuk a vallonokat vagy akár az arab bevándorlókat nevezze meg a Belgiumban feltűnően gyakori és világszerte döbbenetet kiváltó pedofil gyilkosságsorozatok rendszeres elkövetőiként. És amikor jó néhány éve egy magyar lelkész szörnyű sorozatgyilkosságaira derült fény Önöknél, feltehetően egyetlen kereszténydemokrata vagy szocialista párt sem adott ki nyilatkozatot az idegenek növekvő bűnözéséről.

El tudná képzelni, hogy az Európai Néppárt spanyol tagpártja (szintén Néppártnak hívják) például az amúgy gyakori baszk merényletek nyomán a következő közleményt adná ki: „Itt az ideje az őszinte beszédnek. Ki kell mondani: a baszk származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztóan növekszik. Követeljük, hogy a kormány a bűnelkövetők származás alapján való mentegetése helyett kerítse kézre az elkövetőket, és biztosítsa az áldozatok jog- és érdekvédelmét.” Ugye, elképzelhetetlen, hiszen a terrortámadásokat nem baszk származásúak hajtják végre, hanem baszk terroristák, akikkel a baszkok többsége sem ért egyet. Vagy lehetségesnek tartaná, hogy Sarkozy elnök pártja, a francia UMP közzétegyen egy olyan elnökségi állásfoglalást, amely sürgetné az őszinte, egyenes beszédet a franciaországi arabok által elkövetett súlyos bűncselekmények számának aggasztó növekedéséről, valamint arról, hogy az arabokat ne mentegesse senki a származásuk alapján. Pedig valószínű, hogy vannak olyan bűncselekmények, amelyek az arabok körében gyakoribbak. Mellesleg ugyanakkor az is érdekes volna, ha bárki bárhol azt állítaná, hogy a baszkoknak, araboknak, cigányoknak inkább szabad bűnözniük, hiszen ők már csak ilyenek, értsük meg őket. Tudtommal azonban nem állítja.

Tisztelt elnök úr! Tudom, hogy az Önök számára fontos tagpártjaik sikere, és Ön nyilvánvalóan értesült arról, hogy a Fidesznek óriási esélye van a következő választások megnyerésére Magyarországon. Nem szeretné tehát semmi módon akadályozni a párt térnyerését, csökkenteni népszerűségét. Abban is biztos vagyok, hogy az Önök pártjai többé-kevésbé egyetértenek egymással politikai, társadalmi, ideológiai kérdésekben. De azt is merem feltételezni, hogy az Európai Néppárt, mint az egységesedő, demokratikus Európa egyik fontos pártalakulata, a hasonló érdekek és a hasonló nézetek ellenére sem hajlandó szemet hunyni a szélsőséges nézetek terjedése fölött saját táborában. Önök nyilvánvalóan tudják, hol a határ, és tisztában vannak azzal, hogy ennek a határvonalnak az átlépése beláthatatlanul súlyos és veszélyes folyamatokat indíthat el Magyarországon, de a hasonló problémákkal küzdő egyéb európai országokban is. Ön jól ismeri a világot, bizonyára az Egyesült Államokat is, hiszen egykori belga miniszterelnökként szoros kapcsolatokat kellett fenntartania az amerikai kormányzattal. Valószínűleg tehát őszinte megdöbbenéssel fogadta volna, ha bármelyik amerikai elnök vagy a pártja a fenyegető négerbűnözésről, a néger származásúak által elkövetett súlyos bűncselekményekről adott volna ki nyilatkozatot, holott mindannyian jól tudjuk, hogy az amerikai nagyvárosi gettók munkanélküli, képzetlen, drogos, és túlnyomórészt fekete lakói egész városrészeket tartottak rettegésben, és hogy a szegénységből, munkanélküliségből, képzetlenségből fakadó hátrányok még ma is sokakat löknek a bűnözésbe.

Éppen ezért arra kérem Önt, hogy ezekben a válságos időkben, amikor Európa békéje és nyugalma ugyancsak veszélyben forog, a lehető leghatározottabban figyelmeztesse eltévedt gyermekét és alelnökét, aki ezzel az állásfoglalással beállt Európa Le Pen-jei közé. Gondolom, Önök nem akarják fölvenni tagjaik sorába Le Pen és a hozzá hasonlók pártjait, így azt is meg kell mutatniuk, hogy ezt az alapállást a Néppárt elutasítja. A magam részéről nem vagyok feljelentő típus, de ha már Orbán úr többször is bepanaszolta a kormányt Európánál, talán én is tehetek rá panaszt Önöknél. Várom megnyugtató válaszát.
Bolgár György
Előzmény: fokhagymás nápolyi (8890)