RAMBO Creative Commons License 2009.02.06 0 0 5228
"Valójában nem az egy kilónyi szőlő jelenti a hozamkorlátozást, hanem a 2-3-5-x kiló a túlterhelést."

Veszélyes dolgok ezek az alapigazságok.

Számoljunk csak: gyalogművelésnél 4 kar, 2 szem = 8 szem vagy 3 kar 2 szem = 6 szem. Ott egy m2-en volt egy tő, intenzív művelésben három m2-en. Közös nevező három négyzetméter: gyalogművelésnél 24 vagy 18 szem - nálam 12 szem jut három négyzetméterre.

Más nézőpontból: pusztuljon el a lovam, ha a nagyapám akár egyetlen fürt szőlőt leszedett. Ha feltételezzük, hogy mindkettőnknek hasonlóan viselkedett a szőlője, de az övé régebbi fajta volt, ezért csak két fürt termett minden vesszőn, ÉS csak három kar volt minden tőkén, akkor egy tőkén 3 kar * 2 szem * 2 fürt =12 fürt termett neki (egy négyzetmétren).

Innen úgy tűnik, ha ennél durvábban korlátoztok termést, akkor a "régi öregek régi jó termesztési rendszerénél" is kevesebbet hagytok a tőkén. :-O

A "régi" termesztési módszerekről meg csak annyit írnék, hogy Columella könyvében leírtak szerint a rómaiak pl. szilfára, olajfára futtatták fel a szőlőt, és a modern intenzív támrendszerekre kísértetiesen hasonló támaszokon nevelték a szőlőt. MENNYIRE régiekről beszélünk tehát?
Előzmény: pinotnoir777 (5222)