Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 19699

Olvasgatom ezt a vitát a .hu fórumon a külföldi ládákkal kapcsolatban.

 

És valahogy úgy érzem, nagyon komoly probléma van itt.

 

"Aki a .com-on játszik...", ahogy ott a fórumon fogalmaznak.

 

Ez rossz fogalmazás, mert az egész világ játszik és kész, nem a .com-on vagy a .hu-n, hanem a glóbuszon, ahol a ládák el vannak rejtve - a helyzet csak az, hogy az egész "maradék" világ a .hu-n kívül egy központi adatbázist használ erre a célra, amin minden mindenki számára elérhetö láda láda rajta van (most a member only cuccot hagyjuk egyszer, s az sk, sv, cz, opencaching.de stb. is jegyez párhuzamosan a com-on, hogy a teljes közösségnek meglegyen az információja).

 

Ezen kívül van a .hu, ami egyesek szerint ezerszer jobb a .com-nál, mások szerint meg fordítva (de igaza van egy ottani hozzászólónak, hogy ez vallásháború). Ebbe ne is menjünk bele.

 

Csakhogy a nemzetközi közösség (természetesen) ismeri a .com-ot, és az ottani egységes szabályok szerint "dolgozik". És nem ismeri (kevés kivétellel) a .hu-t, mert honnan a fenéböl is ismerné (hisz még egy normális nemzetközi  (azaz angol nyelvü - most ne vitázzunk azon, hogy miért az angol a nemzetközi; ez nem vitatéma, hanem ma már tény, még ha egyesek ebböl is vallásháborút szoktak indítani) felülete sincs.

 

Tehát a "nemzetközi" kesser azt "hiszi", hogy Magyarország területe is rajta van a világtérképen, tehát minden további nélkül bejelenti a ládáját oda is - csak a baj ott van, hogy a magyar kesserhatóság elárkózik, ezért aztán egy "idegen" .com-os reviewer az, aki a magyarországra helyezett ilyen ládákat elbírálja... ha egy magyar reviewert delegálnátok, aki akár a .hu vezetöségi tagjai közül is kerülhetne ki, mindjárt ezerrel kevesebb gond lenne a siralmasan rossz, kényszerarchivált kettös rejtésekböl.

 

Most jön majd a flame, hogy miért nem mondom mindjárt azt, hogy szüntessétek meg a hu-t és legyen minden láda com-os. Nekem személy szerint ugyan valóban ez a véleményem, mert feleslegesnek tartom a .hu különállását (nem félreérteni, nem a .hu-t, hanem  KÜLÖNÁLLÁSÁT), de tisztelem és elfogadom a mások más véleményét.

 

Én nem vagyok a .hu ellensége egyáltalán, még ha feleslegesnek is tartom a különvágását. A magam részéröl a Hungary Geocoin-omat is pontosan azzal a misszióval indítottam útjára, hogy menjen nyugat felé, és vigye meg a hírt arról, hogy szép Magyarországon van vagy kétezer igényes láda, amit "ti még mind nem láttatok, menjetek és keressétek, mert érdemes".

 

A .com-on nincsenek "virtuális" ládák (szerintem ez nem is más, mint fából vaskarika, vagy láda, vagy waypoint, az érdekes helyre elmenni így is, úgy is lehet, a geocaching a ládáról és a benne lévö logbookról szól, tessék megnézni az eredetét), de mint ahogy a müemlékem meg a gpsgames (meg nemzetközi szinten is egy csomó GPS-kirándulós játék létezik) is jól elvan, a virtuális ládák is ellehetnének jól, akár éppen a .hu-n.

 

A magyar ládaleírások ugyanis semmiben sem jobbak-rosszabbak a .com-os megfelelö ládákénál, mindenkinek a maga dolga olyan igényes leírást, helyet, rejtést csinálni, amilyet akar,  úgyis a "piac" (a többi kesser" dönti el, hogy érdekli-e. A .com-os "gagyi" ládákat kevesebben keresik, és többnyire nem TFTC hanem TFTP áll a logban, ami kifejezi, hogy a ládát nem köszönöm, mert nincs mit, csak a pontot...

 

Ugyanakkor a .com-on sok tízezer, a .hu "igényességének" megfelelö láda van, tehát nem "a .com jelenti a gagyit, mert ott nincs moderáció" (van), hanem a gagyi rejtés maga... lásd szemétdombon Trabantajtó láda! Szóval valóban a rejtötöl és a keresötöl függ a játék színvonala elsösorban.

 

Szóval jöhetnek a záptojások (hátha az ostoba liba végre az indexes fórumról is eltakarodik a francba), de ideje lenne egy kicsit kinézni a határokon túlra és beilleszkedni a világba...