Patriarsije Prudi Creative Commons License 2009.02.04 0 0 194
Egy izraeli miniszter megöletné a Hamász-kormányfőt
2009. február 4. 09:55


MNO
Iszmáil Haníjének, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász kormányfőjének megölését helyezte kilátásba szerdán egy izraeli miniszter. Zeév Boim építés- és lakásügyi miniszter az izraeli katonai rádióban úgy nyilatkozott, hogy Izrael gázai hadműveletei következő lépésének „a terrorista Haníje likvidálásának” kell lennie.

„Ez az egyetlen módszer, hogy véget vessünk az Izrael elleni rakétatámadásoknak” – közölte Boim. Az építés- és lakásügyi miniszter a hatalmon lévő Kadima párt tagja, de biztonságpolitikai kérdésekben nem hozhat döntést.

Az izraeli hadsereg korábban a Hamász számos vezetőjét meggyilkolta, köztük az iszlamista palesztin szervezet alapítóját és vallási vezetőjét, Ahmed Jaszin sejket, akivel 2004 márciusában végzett egy izraeli légicsapás.

Az izraeli légierő kedden csempészalagutakat bombázott a Gázai övezetben azután, hogy Ehud Olmert izraeli miniszterelnök súlyos válaszcsapással fenyegetőzött arra az esetre, ha a palesztin területről újabb rakétákat lőnek ki Dél-Izraelre. Az egyiptomi határon, Rafah körzetében lévő alagutakon Izrael szerint fegyvereket csempésznek be a Hamásznak. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a térségben legalább három izraeli rakéta csapódott be, de senki sem sérült meg a támadásban.

(MTI)