monyesz Creative Commons License 2009.02.04 0 0 1323

A helyzet szerintem a következő.

 

Először legyen meg a hőszigetelés és a nyílászáró csere, legalábbis legyen meg az, hogy milyen értékekkel lehet számolni az épületgépészeti tervnél.

A kondenzációs jobb hatásfokú lesz (egyébként ez is zárt égésterű és tubós ! :) ), mert a fűtési idény nagy részében, de a felében biztos, nem olyan nagy a hőigény, hogy ne tudna a kazán kondenzációs üzemben dolgozni. Ha meg kevés a kazán teljesítménye (kondenzációs üzemben nem ad le elég hőt), akkor a kondenzációs kazán működhet sima turbósként !

Valljuk be, hogy a -10 alatti hőmérséklet Mo-on nem sűrűn fordul elő (összesen 10-15 napnál többre nem saccolom, fűteni viszont 180-210 napon biztos kell). Tehát ha egy rendszer kondenzációs üzemben elmegy a fűtési idény 95%-ban, akkor a maradék 5%-ban mehet sima turbósként, lényegében nincs nagy jelentősége. Úgyhogy a radiátorokat nem biztos hogy annyira túl kell méretezni ! ;)

 

Nem tudok épületgépészt, de ígéretes, hogy aki előzetes számot mondott, az tervez és nem a hasára üt ! Persze amíg nem rendeled meg nála a tervet, addig nem fogja odaadni a méretezést, ez érthető. :) Szerintem ha van szerelő is, akivel összedolgozik, akkor ne keresgélj tovább tervezőt-kivitelezőt.

Előzmény: ArtuDitu611 (1320)