oncogito Creative Commons License 2009.02.03 0 0 12
Alantas szerep...

Isten törvényében megvan a szerepe a férfinak és a nőnek. Nem alantasabb, mint egy munkahelyen a főnök-beosztott szerepe. Azt senki meg nem kérdőjelezi. Márpedig a család is egy kis gazdasági közösség.

A Bibliában olvasható, hogy a férfi feje Jézus, az asszony feje a férfi.
Ettől még nem lesz alantas a nő. Sehol nincs ugyanis benne, hogy nem szabad hallgatni a férfinak a nőre. Sőt, meg kell becsülnie, szeretnie kell.

Isten nem akar szakadást házastársak között. Ha férfi tesz fogadást Istennek, azt meg kell tartania, abba a feleség eleve bele nem szólhat. Ha a nő teszi a férje ellenére, akkor ne szakadjon már szét a házasság Isten miatt. A férfinek joga van a fogadalmat érvényteleníteni, de attól a pillanattól már övé ezért a felelősség! Hiszen ha joga több van, felelőssége is több van. Talán ebben különbözik egy munkahelytől...
Ha rosszul dönt, ha rosszul bánik feleségével, ha nem becsüli meg, ha zsarnok vele, akkor bizony ezért felelnie kell az Úr előtt. Ezt is szem előtt kellene tartani, nem csak azt, hogy ő az asszony feje!

És az is igazságos, hogy csak egy napig van vétó joga, mert nem lehet senkit kétségek között tartani időtlen időkig fogadalmában. Az lenne az igazi függőség és alárendeltség.

Egyedül élő özvegy asszony esetében nincs veszélyben házasság, ezért az ő fogadalma is érvényes, azt senki ember meg nem vétózhatja.