dancie Creative Commons License 2009.02.03 0 0 107565
"Ki felelős a válságért? 10 ember, akit utálhatunk!

2009. február 3., Pénzcentrum
Ki a felelős a gazdaság jelen állásáért? Meg lehet-e nevezni személyeket, akik valamit nagyon elrontottak munkájuk során, hogy ide jutottunk? Ha egyszer USA-ból, és az ottani subprime válságból indult az egész, ott kell-e keresni a bűnösöket? Egy embert falhoz állítani persze nem lehet, a Times Online ezért tizet keresett, akik közül szemezgethetünk.


1. Dick Fuld

A Lehman Brothers egykori vezetője, a multi milliárdos Dick Fuld (62), tavaly szeptemberben is a befektetési bank élén állt, amikor az csődbement. az Egyesült Államokban ma őt tartják a pénzügyi válság egyik fő felelősének, amiért hagyta, hogy a subprime hitelekkel szembeni kitettsége a banknak hihetetlen méreteket öltsön.
A bank tavaly szeptemberi bukása alapvetően megrázta a pénz- és tőkepiacokat, ami szinte teljes bizalomhiányt szült a bankrendszerben, ilyen formán Fuldnak igen nagy szerepe van a jelenlegi helyzet kialakulásában.

2. Hank Paulson

Ha már Dick Fuld neve felmerült, mint bűnbak, Paulson neve is elő kell, hogy kerüljön, hiszen egykori amerikai pénzügyminiszterként felelős azért, hogy a Lehman bukása egyáltalán bekövetkezhetett.
Ő döntött ugyanis amellett, hogy hagyja veszni a világ egyik legnagyobb befektetési bankját, amiről egészen addig mindenki azt hitte, hogy túl nagy falat ahhoz, hogy bukni hagyja a kormány. Ettől a lépéstől persze minden befektető, és banki ügyfél is bepánikolt, ami teljes bizalmatlanságot szült a bankrendszerben.
Sokan azt is kétségbe vonják, hogy az első bankmentő csomag összegének megállapításakor bármilyen számolgatásba bocsátkoztak volna a pénzügyminisztériumban, sőt a szóvívó a Forbes-nak egyszert azt nyilatkozta, hogy a 700 milliárd dollár egyszerűen elég nagy összegnek hangzott, ezért lett épp annyi.

3. Alan Greenspan

Alan Greenspant, az amerikai szövetségi bank, a Fed korábbi elnökét rengeget vád érte az elmúlt egy évben, mondván, az elhibázott kamatpolitika tehető felelőssé a hitelválság kialakulásáért. A szeptember 11-ei katasztrófa után ugyanis közel nulla százalékosra csökkentették az alapkamatot, ami szinte ingyenessé tette a hiteleket, így előidézve a pénzügyi-cunamit.

4. John Tiner/Hector Sants

A brit pénzügyi felügyelő-hatóság (FSA) fejét, John Tinert 2007-ben váltotta le posztjáról Hector Sants. Az FSA-t többek között azért tartják felelősnek, mert nem szentelt elég figyelmet a Northern Rocknak, a newcastle-i jelzálogbanknak, amit azóta államosítottak. A parlamenti vizsgálóbizottság azóta megállapította, hogy a hatóságnak stressz-tesztekkel kellett volna ellenőrizni a Northern Rock működését, hiszen így kiderült volna, hogy túlságosan függött az intézmény a bankközi hitelektől, ami később teljesen befagyott.

5. Fred Goodwin

A Royal Bank of Scotland egykori vezérigazgatóját, Sir Fred Goodwint a világ legrosszabb bankára névvel illetik manapság. Az RBS-t azóta nagyrészt államosították, de szakértők szerint lassan az egész bank állami kézbe kerülhet.
Sir Fred 2000-ben csatlakozott az RBS-hez, és egyből nagy felvásárlási láz tört ki rajta, 7 év alatt 26 bankot akvirált, több mint 35 milliárd fontért. 2006-ban a cég részvényeinek értéke 13 fonton állt, azonban mára alig ér néhány pennyt.
2000-ben a NatWest felvásárlása után 2,1 millió fontos éves fizetést itéltek meg neki, több mint 800 ezer fontos bónusszal megfejelve. Október végén persze elhagyta az elnöki széket.

6. Gordon Brown

A brit miniszterelnök ,Gordon Brown 10 évvel ezelőtt, egy harvardi beszédében ugyan megjósolta a globális pénzügyi válságot, azonban sajnos nem sokat tett a megelőzés érdekében.
Korábban, az ország történetének második leghosszabban szolgáló pénzügyminisztereként közgazdászok szerint szintén követett el baklövéseket, melynek okaként az ingatlanárak hihetetlen mértékben szárnyalni kezdtek, amit a hitelkínálat is felerősített, majd a lufi kipukkanása után a mai helyzethez vezetett.

7. George Bush

Az egykori amerikai elnököt szinte mindennel vádolták már, talál ő a világ legkevésbé kedvelt politikusa. Az sem tett jót hirnevének, hogy pont elnöksége idején robbant ki a subprime válság, amiért meglehetősen kevés felelősséget vállalt. Tavaly egy beszédében egyértelműen a bankárokat hibáztatta az ország helyzetéért, szerinte az "egész Wall Street lerészegedett".

8. Kathleen Corbet

A hitelválság kipattanása utána nem sokkal már szinte mindenki a hitelminősítő cégeket kezdte hibáztatni, amiért azok nem árazták be megfelelően a hitelkockázatokat, és az értékpapírosítás során így szinte láthatatlanul terjedt szét a világban a "járvány".
Corbet volt a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poors elnöke, mielőtt 2007-ben lemondott, az őt ért rengeteg kritika miatt.

9. "Hank" Greenberg

Greenberg az AIG elnökeként tevékenykedett, annak a biztosítóóriásnak az elnökeként, amit az amerikai adófizetőknek kellett megmenteniük több száz milliárd dollárból, mindössze néhány nappal azután, hogy a Lehmant hagyták bedőlni.
Hank 1967-2005 között töltötte be pozícióját a cégnél, ezalatt a biztosító rengeteg jelzálog-befektetést eszközölt, ami később vesztéhez, illetve az állami mentőcsomaghoz vezetett.

10. Angelo Mozilo

Mr Mozilo az USA legnagyobb subprime hitelezőjének, a Countrywide élén állt 2008. júliusáig. Mint ismeretes, a subprime hitelek, illetve az ezeket nyújtó pénzintézetek a közvelten felelősek azért, hogy az USA-ban mérthetetlen szinten eladósodtak az emberek, méghozzá erejükön felül, hiszen ma már a fedezetül felajánlott ingatlanok töredékét sem érik a fennálló tartozásaiknak.
Az ingatlan-boom idején Mozilo állítólag 470 millió dollárt keresett, ráadásul hírbe hozták politikusokkal is, akik számára kedvezőbb feltételekkel juttatott jelzáloghitelt. Nemrégiben a Bank of America vásárolta fel a Countrywide-ot 4 milliárd dollárért."

A Gyurcsány után, persze.