Cushman Creative Commons License 2009.02.02 0 0 1306

Ha csak a gáz árának az emelkedése miatt vennél vegyestüzelésű kazánt és a fát "piaci" áron vennéd, akkor szerintem nem éri meg, nem sokkal olcsóbb ha egyáltalán olcsóbb a fűtés egy kondis kazánhoz képest.

 

1; Ugyan a fa olcsóbb (a gázhoz képest) ha a fűtőértékkel számolunk, de egy normál kazán hatásfoka jócskán elmarad egy kondis kazánéhoz. Számok tekintetében a vegyestüzelésű 40-50% egy kondis 90% fölött. A fűtőértéke a fának kb. 1,4Ft/MJ a gáznak 3Ft/MJ-ba kerül. Szóval a gáz nagyjából a kétszerese, de a kazán hatásfoka viszont a fele.

Természetesen ha olcsóbban veszed a fát (van erre lehetőség), illetve faelgázosító kazánt használsz akkor már olcsóbb fával fűteni. Ha viszont nedves a fa, vagy nem annyit adnak amennyit kifizetsz már rosszabul jársz, mint a gáznál. Persze a gáz fűtőértéke sem konstans, ráadásul még ellenőrizni sem tudod.

2; Ha veszed a fát piaci értéken (mert nicsen erdészeted) akkor azt is vett figyelembe, hogy a fa ára is megy feljebb ha a gáz drágul, mert mindenki igyekszik azzal fűteni így piacgazdaság lévén megy fel az ára.

 

Az én véleményem, hogy egy jól méretezett kondis kazán a legjobb választás, arra többet szánnék. Ha van lehetőség fatüzelésre is akkor kiépíteni azt is, de olcsóbb rendszert raknék össze belőle. De inkább csak megynugtatna a tudat, hogy ha elzárják a gázt nem fagysz meg. De lehet vegyestüzelésű helyett kandallót is építeni. Árban kb ott van viszont sokkal szebb élmény nézni esténként a tüzet, de lényegesen koszosabb is, behordani a lakásba a fát és kihamuzni.

Vagy egy faelgázosító (kb. 4-500e.HUF) + gázbojler + szolár. Most úgy néz ki, hogy ez a leggazdaságosabb konfiguráció. De egy ilyen kazánnak vannak méretei is.

Előzmény: mcsaba111 (1305)