pjdavod Creative Commons License 2009.01.27 0 0 9

Hiába fúrtak, fújhatják Nem leltek egy csöpp melegvízre sem

G. Zs.    2009. január 27. 14:42

BAJA 

|

Baja marad a vizek és ízek városa, de nem lesz fürdő nagyhatalom.

Termálkút nélkül marad Baja, miután eredménytelenül fúrtak tavaly a legígéretesebbnek vélt helyen. Így a víz- és napimádók továbbra is az egyre szépülő és még számos fejlesztés elé néző Sugovica belvárosi strandját, valamint megfelelő vízállás esetén a Duna hívogató homokzátonyait vehetik igénybe. A sterilebb körülményekre vágyóknak marad a Petőfi-szigeten lévő uszoda.
Ami a kutatásokat illeti, az elmúlt év októberében kezdték meg a munkát a melegvíz nyomába eredő szakemberek. A kiszemelt terület a Baja-Szeremle útvonaltól délre, mintegy 1,3 kilométerre fekszik, a Ferenc-csatorna partján. Székelyhidi András, a munkálatokat felügyelő Bajavíz Kft. ügyvezetője bizakodó volt. Remélte, hogy bár a kútfúrás célja 1800 méter, már az aljzat előtt elérik a melegvizet.

Az összeg folyamatosan változott, most éppen csökkenhet

Még 2001-ben kötött közmű-bérleti szerződést a Bajavíz Kft. és a bajai önkormányzat. A cég kezelésébe került a felújított szennyvíztisztító és az új eszközök. A szennyvíz-közművagyon bérleti díját 32 millió forintban állapították meg. Ezen összeg 2004-től folyamatosan változott, 2007-ben már 98,5 millióra rúgott. Ám idén januárban, az eredménytelen fúrásokat követően arról tájékoztatta a város irányítóját az ügyvezető, hogy még a 2004-ben fizetett 31 millió forintot sem tudják átutalni. Egyelőre ennyiben maradtak.


November 20-ig szólt a szerződés, naponta 50-100 métert lehetett fúrni ebbe a talajba. Az idő tehát nem sürgette a kutatókat, aki a várakozások ellenére hiába végezték a dolgukat. Leértek a kijelölt mélységbe, de nem bukkantak melegvízre. Decemberben újabb eszközök segítségével folytatták a munkát, hogy végre biztosan kiderüljön, rejt vagy sem melegvizet a föld mélye Baja környékén. Kiderült: nincs melegvíz.
A beruházás, a hozzá kapcsolódó vizsgálatokkal együtt 123,5 millió forintba került. Miután kút nem helyezhető üzembe, a kutatás tetemes értékvesztést okozott a kizárólag környékbeli önkormányzatok tulajdonában lévő társaságnál. Jelen jogszabályok szerint a kft. az eredménytelen fejlesztés okán 80 százalékos értékvesztést (98.800 ezer forint) köteles elszámolni. Éppen ezért arról egyeztetett Révfy Zoltán bajai polgármesterrel az ügyvezető, hogy az társaságnak üzemeltetésre átadott vízközmű-vagyon tavalyi bérleti díját csökkentik, így mindössze egymillió forintot (plusz áfa) kér tulajdonosként. A város irányítója ezt az összeget fogja javasolni a képviselő-testületnek a holnap (szerda) délelőtt kilenc órakor kezdődő ülésen.

A Bajavíz Kft. tulajdonosai

Baja, Bácsalmás, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dunafalva, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hercegszántó, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Tataháza és Vaskút települési önkormányzata, továbbá a Bács-Kiskun megyei önkormányzat.

 

Véleményem: Dávodon 2007-2008-ban 28 millióért fúrtak és találtak vizet. Előzetes hatástanulmányt ki készítette? Kié a felelősség? 123.5 millió forint sok pént. Ettől jóval kevesebb összegért találtak volna fúrómestert, de biztosan nem ezt volt a cél.