Törölt nick Creative Commons License 2009.01.25 0 0 5204
Miért lenne provokatív? Csak te érzed annak. Vannak jól bevált módszerek a borkészítésre(akár évszázadok óta), megtapasztalt, tudományosan is igazolt technológiák, de ebből nem következik egyenesen az, hogy a hagyományos módszerektől eltérő módon készített bor nem lehet kiváló. Mindig is voltak kísérletezők, akik új utakat kerestek, és ha bevált a módszerük, akkor vagy elterjedt vagy nem. Viszont biztosan nem terjed el az a módszer, aminek a kitalálója sértésnek veszi azt hogy kétkedéssel fogadják az elméletét. Bizonyítani, tényekkel, mérési adatokkal bizonyítani kell a módszer helyességét, a szakmailag felkészült kolégákat meg kell győzni, tudomásul kell venni, hogy lesznek ellenzők, hitetlenkedők. Nem egyszerű, de a kísérletezőnek kell előállni olyan bizonyítékkal, ami meggyőzi a szakmát*. Ha néhány kétkedővel szembetalálkozva megsértődik, vesztett.

*Erre jó példa St. Andrea fahordós rozéja. A rozékészítésnek bevált technológiája a reduktív borkészítés. Itt gondoltak egy merészet, hogy ha szép fehérbort lehet készíteni fahordóban, akkor rozét is. Az eredményt látjuk.
Előzmény: BZoltan (5203)