fizzika Creative Commons License 2009.01.24 0 0 1227
Szia!
Hasonló a helyzet nálam is. Én már 4 éve felhúztam a falakat, a glettelés 2 éve van rajta, egyszóval volt ideje zsugorodni az E gerenda meg a betoncserép súlya alatt.
Nekem is a sarkoknál, főleg a koszorú alatt repedt meg, de vízszintes repedés több helyen is van az épületben. Válaszfalakban úgyszintén. A válaszfalak alatt is van alap(vasalva), szerelőbeton 5-ös vashálóval vasalva.
2. telet fűtjük és a repedések a fűtés elindítása után jöttek főleg elő. Előtte nem is volt.
Szerintem az ytong a fűtés során kiszárad, és ettől kezd zsugorodni. Mivel a sarkoknál a legnagyobb az igénybevétel, ezért ott a legnagyobb a repedéshajlam, de bárhol előfordulhat.

Megnéztem és kint is el van repedve az ytong a saját ragasztója felett 5mm-rel vízszintesen. Már le van EPS-sel szigetelve és így már kint nem látszik.

Az ytong olyan jellegű szerintem mint a fa. Amíg megvan mozog, ezt nem minden anyag szereti. Főleg a cement és gipsz alapú anyagok utálják. A flexibilis műgyantával javított anyagok jobban elviselik.

Meg kell várni, hogy az ytong az évek alatt "lenyugodjon" és utána kell kijavítani a hibákat. Addig nem sokat lehet tenni.
Előzmény: Emi2 (1217)