KukacAV Creative Commons License 2009.01.19 0 0 125
"Miért, mikor jöttek ki a 30/40/60-as procik? 30-as 88-ban, 40-es 91-ben, 60-as 94-ben? Ha később, akkor hogyan lehet, hogy még 1994-97-ben is gyártottak turbókártyákat 30/40/60-as procival, és PPC-ket is 40/60-assal?"

Turbokártyákat többnyire harmadik cégek készítettek. A PPC-hez például semmi köze nem volt már a Commodore-nak, a Phase5 nevű német cég kezdte gyártani. És azért kellett azokra a kártyákra 40-es és 60-as proci, mert azon futott minden, a PPC gyakorlatilag koprocesszor volt csak.

Az volt a vicces, hogy akkortájt PPC-t simán lehetett kapni (már csak az Apple gépek miatt is), de 40-est meg 60-ast azután már nem gyártottak, hogy az Apple is áttért a PPC-re (emlékszem, a Phase5 egyszer szerzett egy rakás nyomtatót valami szeméttelepről és akkor egy ideig megint voltak PPC kártyák a piacon).
A C= meg már rég nem létezett (az újabb és újabb tulajdonosok semmit sem fejlesztettek), az utolsó két oprendszert (3.5 és 3.9, utána már nem követtem az eseményeket) gyakorlatilag pár lelkes német coder dobta össze.

Az Amigákról talán az is elmond valamit, hogy valóban létezett az ősrégi 2000-eshez nemcsak 60-as, de PPC turbokártya is. Ez kb. olyan, mintha most egy 386-osra gond nélkül csatlakoztatni tudnál egy mai grafikus csúcskártyát...

Sajnos nem tudok próbálni, ahhoz vissza kellene állítanom a backup-ból az emulációt.


Még valami: aki azt hiszi, hogy a német cégek megbízhatóak, betartják az üzleti megállapodásokat, azoknak két apró történet: az amigás piacon vezetőnek számító Phase 5 benyelt 3 darab, egyenként 200 ezer forintos garanciális kártyánkat, az utolsó öt kártyát pedig fél évig nem küldték (természetesen a megrendeléssel együtt előre kellett kifizetni a teljes összeget). Amikor írásban felszólítottuk őket, hogy adják vissza a pénzt, csodálatos módon kiderült, hogy "épp aznap délelőtt, két órával a fax megérkezése előtt mégiscsak elpostázták". Igen ám, de 5 fele olyan drága kártyát küldtek. Választhattunk: visszapostázzuk és reklamálunk és harcolunk újabb fél évig, vagy benyeljük a veszteséget.

A másik érdekesség: amikor elkezdték fejleszteni a PPC kártyákat, kellett hozzá egy programkörnyezet, ami egyáltalán meglátja a procit. Ezt el is készítették. Egy konkurens német cégnek adtak pár kártyát, hogy mire a piacra kerülnek, legyen rá alkalmazás. Na a kedves vetélytárs ehelyett csinált egy saját környezetet (Warp OS, ha jól emléx), amely sokáig teljesen összeférhetetlen volt az "eredetivel". Magyarul az amúgy is szánalmasan kicsi piacot (a Phase 5 talán ha 15 000 PPC-s kártyát adott el összesen) még tovább szabdalták. A kisgazdák se csinálták jobban... :)
Előzmény: a1200 (122)