Törölt nick Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1147

Szia!

Egy hétig nem voltam itthon ezért elnézést a késői válaszért. Fain-col-lal használom, puffertartályról. Nekem bevált. Annyi a gondom vele, hogy túl érzékeny a hőfokérzékelő, ezért sürű a ki-bekapcsolási ciklus. Majd teszek a fain-col hőérzékelőjére egy kisebb alu tömböt, ezzel megtudom nővelni a hiszterézisét.

A hidegebb idő alatt megugrott a fogyasztásom, december 27.-től január 11.-ig 133 kg pellet fogyott (3990 Ft), de ebből van a melegvízem is. A kazán csont nélkül üzemel, teszi a dolgát ahogy kell. Az üveg ablak felső két-három centijén megjelent egy elég makacs elszineződés, lehet hogy a túl alacsony hőigény miatti időközönként nem tökéletes az égés, és ezt okozza. Vagy a puffertartályt kellene növelnem, vagy a kazán programján kell állítanom.

Kiváncsiságból számolgattam egy kicsit. Ha pellet helyet gázzal fütők akkor 3990 Ft helyett 8900 ft-ot kellett volna fizetnem. Ez igaz akkor ha a pellet fütőértéke 17.2 MJ, és 30Ft/kg a beszerzési ára, és a gázért 140 Ft-ot fizet valaki köbméterenként (ez most a nem támogatott gáz ár). Ez durván 65%-os megtakarítás. Az általam ismert legmagasabb pellet árnál (60 Ft/kg) gyakorlatilag alig van megtakarítás. Szóval mindenkinek érdemes kicsit számolni a pelletre való áttérés előtt. Űj építésnél a beruházás kb annyi mintha a gázt vezetné be, akkor mindenképp érdemes megfontolni a pellet használatát. De meglévő háznál érdemes összevetni hogy melyikkel járok jobban, egy jó hőszígeteléssel, vagy a pellettel. Én a jó hőszigetelést választanám.

Előzmény: Törölt nick (1095)