KukacAV Creative Commons License 2009.01.10 0 0 116
Nagyon emlékezetből írom (úristen, el sem hiszem, hogy már nem vagyok amigás :))), a lényeg, hogy az MMU-t szinte semmi sem használja (vannak mindenféle használhatatlan virtuális memória-driverek, nekik kell, meg talán ha PPC proci is van a kártyán - ja és talán a SCSI sem tudja közvetlenül elérni a memóriát, ha nincs MMU?), az FPU-t is alig valami. FPU nem kell az oprendszerhez, inkább a számításigényes programokhoz (Imagine, Lightwave meg a többi) és talán az utolsó, izmosabb játékok némelyikéhez. Jellemző, hogy szinte minden programnak, amelyik használja az FPU-t van sima, mezei változata is (ahhoz szerintem túl kicsi volt a piac, hogy ignorálják az FPU-tlan amigásokat).

A Motorola procik gyakorlatilag egyfolytában hiánycikknek számítottak az Amiga utolsó éveiben, volt, hogy "normális" cégek használt nyomtatókból (!) bányászták ki százszám, hogy legyen mit a procikártyákra hegeszteni. Az 25 MHz-es LC-s 68040-es kártyák között sok ilyen akad.

Ha jól emlékszem, a 60-as procikban mindig benne volt az FPU (de mint mondtam, a programok 95%-ának nem kell, renderelni meg úgysem eredeti Amigával fogsz :)). LC-s 68060-assal még nem találkoztam, ez is valamilyen telefonból vagy miből kibányászott szörnyeteg lehet?

Szerintem OS 3.5-ben (és felette) max. az új filerendszernek kellhet az MMU, a régi csak 2 gigáig tudta kezelni a merevlemezeket. De az is lehet, hogy baromira öregszem és rosszul emlékszem mindenre, pedig éveken át havonta végigolvastam vagy fél tucat amigás magazint (többnyire németeket)...
Előzmény: a1200 (115)