No, akkor egy kis témába vágó dolog.
Végre szétszedődött a Volvo.
Megállapítások:
A rágott dugó elég érdekesen néz ki. A kompresszió és olajlehúzó gyűrű között egy darab ki van törve a dugattyúból, ami szépen a helyén is volt, nem fordult ki. Nem friss törésnek látszik.
Az olajlehúzó gyűrű is össze van törve, több darabra, ennek viszont sztem nincs meg minden része.
A kompressziógyűrű egyben van, de ahol a dugó széle hiányzik, ott közvetlen a gyűrű felett van egy bemélyedés, a gyűrű vastagságával kb megegyező méretű és 2-3 cm hosszú. Olyan, mintha gyári bemarás lenne, de a többi dugón nincs. 2 dologra gondolok: vagy gyári hiba, vagy az olajlehúzó egy darabja fordult ki a helyéről, és oda benyomódott, de azonnal ki is mehetett, mert semmi sérülés nincs a hengerben. (Meg leginkább akkor az oda be is szorult volna szerintem.)
A dugó szélét meg valószínűleg lenyalta az átfújó gáz. Egyébként ebben a hengerben a legnagyobb a kopás, a billegő törött gyűrű miatt. Rendesen legyalulta a hengerfalat, de tükör sima! Semmi marás! Első javítóméretbe ez is belefér.
Aztán kiderült még más is. Az első hengerben az egyik dugattyú teljesen keresztben állt, a csapszeggel párhuzamos oldala kopott. Kiszerelve a motorból kiderült a turpisság: az egyik dugattyúszem teljesen keresztbe van repedve, a hajtókar meg nemhogy kifli, de térgörbe!!! No nem nagyon, de észrevehető. Mintha vízütést kapott volna. Azon csodálkozok, hogy nem könyökölt ki idáig semmije...
Mit mondtok, hajtókart érdemes egyengetni, vagy keressek egy jót (Csabicska????)?
A főtengely viszont úgy néz ki, hibátlan, de ha már szét van szedve csak kap egy új csapágysort.
Nos ez a helyzet...
Én marha, fényképet meg nem csináltam, de igyekszem pótolni, mindenki okulására!