Az rt-hez még annyit tennék hozzá, vagy kérnék ha nincs benn (nem tudom, hogy müx).
Tehát, van egy raw. Megnyitom, elmentem. De hogy tudok belőle verziókat csinálni? Másoljam mindig el a rawot? A raw előnézeti képe a változást mutatja. Mi van akkor ha én ki akarom dolgozni a képet egyszer színesben, aztán ff-ben. De úgy, hogy bármikor bármelyik változatot elő tudjam venni?
Linux alatt fut a LightZone. Javas, de meglepően jó és sokat tud. Ez úgy csinálja:
Editálom a raw-ot. Elmentem a változást, akkor lesz a raw mellett egy jpg. A raw az eredeti állapotot mutatja a thumbnail-ben, a jpg a feldolgozottat. Ha kell még verzió, akkor megint a raw-ot hívom be, és kezdhetem a munkát 0-ról. Ha folytatnám ott, ahol abbahagytam, akkor a jpg-re kell kattintani. Szerintem a nevek alapján tudja, hogy most a raw-ból kell kiindulni, de a jpg-be elmentett (exif adatba valahova, gondolom) feldolgozási lépéseket kell ráengedni. Nagyon kényelmes + akárhány verzióm lehet, és mindig azonnal látom, hogy melyikkel mit dolgoztam. Az összetartozo raw-ot és a feldolgozott jpg-ket (ami valószínű csak előnézet) egy háttérszínnel jelöli. Ki kell próbálni egyszer, hogy meg lehessen érteni, azt amit megpróbáltam leírni, de nekem nagyon tetszik ez a dolog.
Van ilyen, ilyesmi az RT-ben? Lesz-e esetleg?