gazo2 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 299
Kedves Erzsébet!

Bodicsy mesterről mindenkinek csak a harangok jutnak eszébe. Pedig fémöntő és toronyóra gyára is volt a harangöntő mellett. Helyileg a Pesti út (a mai Dózsa György út) és a Szent László utca sarkán. A 60-as évektől a Vas- és Fémipari KTSZ telepe volt, ma azt hiszem üres, kiadó vagy eladó.

A domborművek minden bizonnyal az ő műhelyéből kerültek ki. Számomra is nagyon érdekesek, mert Bodicsy mester öntvényét még soha nem láttam.
Most, az említett harangokat a nagy átépítés után megnézem. Csak Kemény Gábor tiszteletes úr leírásából tudom, hogy azon Boditsi-nek vannak írva. Ez szerint a harangok felirata: " Ág. H. Ev. Egyháznak Ajándékozta: Dr. Makray László és neje Román Erzsébet. Leányuknak, Erzsébetnek emlékére. Öntötte Boditsi S. Baján. ---- 1930. 43. kg. ---- Sz. 1661." A nagyobbik harangé: "Élete legszebb virágzásában elhervadt leányuknak Erzsikének örök emlékezetére öntették emlékét kegyeletes szívvel őrző szülei. Dr. Makray László és neje Román Erzsébet. Öntötte Boditsi S. Baján. ---- 1930. 137. kg. Sz. 1660.

Bodicsy Sándor nevét láttam Bodicsi-nek is leírva, de általában Bodicsy-nek írva szerepel.

Ifj. Éber Sándor - aki gyermekkorában szívesen időzött a mester múhelyében - sokat mesélt nekem róla. Egy 1901-ből származó fényképet látni Bodicsy mesterről és embereiről - műhelyének udvarán készített csoportkép - Szedő István mérnök autókerék szabályozó műhelyében a Szent Antal utcai iskola mellett.

Kézcsókkal:
G. Zoltán
Előzmény: mamicska (298)