porker Creative Commons License 2009.01.02 0 0 17960
Látom még Te sem dolgozol :) ... De hihetetlen, hogy mikre rá nem érsz!

Mindenesetre köszönöm szépen! ... Közben én is számolgattam: egyrészt mert meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elmúlt 2 napban 21 m3 gáz fogzott, másrészt izgat ez a "tető leolvadás".

Nos - az én kiindulási adataim persze pontosabbak de - lényegében ez az eredmény (az üveg lényegesen kevesebb ( 23,22 a teljes ablak felület, 2,4 a főbejárat és 7,7 a garázs ajtó amikre így nekem 242 m3 jön ki; a falra (216) 370, de a pillérek miatt korrigáltuk már tervezési időszakban 390 m3-re; a padlót, tető adott). Ehhez képest magasabb a gázfogyasztás. De rájöttem két hibára:

- a HMV cirkuláció, ami most vígan elvisz napi 2-3 m3-t feleslegesen (optimalizálni kell)
- találtam egy falat, aminek a teteje szigeteletlenül lóg bele a tetőtérbe (persze ez egy elválasztófal és ugyan nem Ytong, de nincs sok jelentősége)

Tervezési hibák (?):
- az ablakot ugyan jó lett volna 0,6-ra venni, de nálam a betörésvédelem fontos szerepet kapott, így az ablakok 0,6-ra való beállítása több, mint 400 ezerrel dobta volna meg a költségeket, ami nyilván nem érte volna meg
- a garázs nem fűthető, csak temperált; azt még nem számoltam külön, hogy mi lenne ha nem fűteném? Most "puffer" helyiségek vannak mellette - WC, gardrób, kazánház - de nem hiszem, hogy az általad számolt 0,5 m3 megérné a jéghideg garázst.

Mindennel együtt valóban "nem rossz érték", de remélem még fogok tudni egyet építeni, ahol a gyertyaláng is elég lesz :)
Előzmény: memorix (17958)