moonshadow Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74751
"A mészoltás CaO + H2O => Ca(OH)2 reakcióra gondoltam, (1.2MJ/Kg a reakcióhő) mert a Ca(OH)2 400 fokon vissza alakul CaO vá. 400 fok talán még elmegy egy napkollektorral, de nagyon határeset ez is. És persze iszonyatosan körülményes berendezés az biztos. A földgázt csak meg kell gyújtani és kék lángal szépen ég az is biztos. (-:"

Családi ház fűtésére talán meg lehetne csinálni, de csak akkor, ha valaki mondjuk amúgy is tüzépes és van otthon teherautó, meg homlokrakodó, ne adj isten meszesgödör. Úgy 15 éve melóztam egy cégnél ami melléktevékenység gyanánt évente beoltott pár száz tonna égetett meszet, és hát nem az a klasszikus tiszta otthoni meló ami azt illeti. A szomszéd se lenne kalciumhiányos az biztos.

Először is, nem kéne újra felhasználni, hanem a "kazánházból" egy zsilipen keresztül kiengedni az oltott meszet egy fedett tároló gödörbe, és tavaszal vagy nyáron, bezsákolni és eladni. Ezzel megkapnád a jövő évi tüzelő árát. A fűtés ingyen lenne tulajdonképpen, de lenne vele "kis" kényelmetlenség:

Kellene egy deponáló tér, amibe fedett helyen tudod deponálni az égetett meszet, és nem folyik rá vagy alá csapadékvíz.
Ehhez egy fedett lebetonozott szín is elegendő, amire ráborítják az égetett meszet és két réteg fóliával betakarod. Ebből mindig annyit szedsz ki, amennyi kellene a "kazán" napi működéséhez. Vagy megoldod futószalaggal a kazán táplálását.
Mivel nagy mennyiségű égetett mész kell, ezért lapátolásal nem menne.
Kb 10 pótos ifával lehordják azt a 126 Tonna égetett meszet amire szükség lenne a téli fűtéshez. Ezt nem árt homlokrakodóval kissé feljebb kupacolni a szín alatt, hogy más is elférjen az udvaron.

A kazán egy sima ipari mészoltóhoz lehetne hasonlatos, azzal a külömbséggel, hogy itt működés közben nem kellene folyamatosan keverni a cucot, mert a hőenergia nyerés a lényeg, és nem a munkaidő alatti oltottmész termelékenység.
Tehát egy vas, vagy inkább egy kórlemez üst kellene, amiben egy rács van. *
A számított mennyiségű vízben lenne ez a rács, melybe ráöntesz megint csak számított mennyiségű égetett meszet és az szépen magától oltódik, majd a rácson keresztül részben lefolyik a víz alá. alatta lenne egy villanymotoros keverő mellyel időnként pár fordulatot keversz a cuccon.
Nyilván ez az egész kifelé hőszigetelt kübli, egyébként meg duplafalú és hőcserélővel ellátott lenne, hogy ha netán kilyukad, akkor se nyomja tele oltottmésszel a fűtésrendszered.

Mivel a tüzifa égéshője 18 MJ/kg a függvénytáblázat szerint, égetett mésznek meg 1MJ/kg, ezért 18 x annyi égetett mész kellene, mint fa.
Ahol mondjuk egy egész télen 70 mázsa fát használsz fel, ott 126 Tonna égetett mész beoltásával ki tudnád váltani. Vagyis ha 5 hónapra számoltuk a 70 mázsa fát, akkor égetett mészből napi 8,4 mázsát kéne oltogatnod, amihez kellene minimum egy 1,5 m3-es oltó "kazán" ami hengerrel elképzelve 1,4 m széles 1 m magas kübli. A begyújtás úgy nézne ki napi szinten, hogy beleeresztenél 800 l vizet, valami reteszes-zsilipes szálíltószalagos megoldással pár részletekben rádobnál 8,4 mázsa égetett meszet minden nap, reggelente meg kizsilipelnéd a gödörbe.

Ehhez kellene azért még nagyjából ugyanannyi víz is ahol fontos, hogy tiszta víz legyen. A sima talajvíz meglepetést tud okozni, mert a szennyeződések függvényében akadályozza a reakciót, és nem elhanyagolható hatással van a végtermék minőségére.

Ekkora mennyiségű égetett mészből készült 220 tonna oltott mészre kellene egy 150 m3-es, 6x10x2,5 m gödör.
Mélyebbet nem érdemes csinálni, mert körülményes lenne zsákolni. :)

*Nem azért kéne kórlemez kübli mert szétmarja, hiszen a mész lúgos, hanem azért, a sima vas használaton kívül csúnyán rozsdásodik, az oltott mész minden festéket és oxidációt fémtisztára leszed róla.

Mindezek tetejébe amit nem tudhatsz, hogy válság idején kinek tudod eladni az oltott meszet, mennyi lesz az égetett mész szállítása, működni fog a mészégető gyár, vagy sem.

Ebből is látszik, milyen kényelmesen vagyunk most még a gázzal, szénnel, olajjal...

Ugyanakkor ez is egy tipikus perifériális megoldás, hogy ha valakinek van hozzá infrastruktúrája, mert mondjuk eleve mészoltó a szakmája, akkor kis befektetéssel meg tudná oldani.
Előzmény: Törölt nick (74714)