advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74715
Általában nem hiszek a nagy hőmérsékletekben. Nem fog senki 3-4-500 fokos üzemi hőmérsékletű hőtárolókat, reaktorokat alkalmazni egy családi házas rendszerben. Olyan megoldásoknak sincs tere-értelme, amelyik bonyolult, balesetveszélyes és állandó karbantartást-felügyeletet igénylő szisztéma. Eleve: ami elhanyagolt állapotban felrobbanhat, kigyulladhat - az nem jó. Ha elhanyagolt állapotban nem működik - az belefér, ez a kívánatos.

Nincs a vízzel semmi baj, mennyiségi kérdés az egész. És egy valóban jó hőszigetelésű (kvázi-passzív), a mai technológiákkal egészen minimális többlet-költséget igénylő épület esetén már nem olyan vészesen sok a forróvíz-tárolótól elvárt térfogat. Egy elásott, méter vastag pár rétegű hab-beton falú medence kellő hőszigetelő képességű ahhoz, hogy tavaszig a hővesztesége ne legyen túl nagy. Végül, de nem utolsósorban: ilyen rendszerek már léteznek, és a mi égövünkön, gyakorlatilag egész Európában remekül alkalmazhatók lennének.

Mérnökfejjel gondolkodva egyébként biztos vagyok abban, hogy ezen a téren a jövője a nagyon egyszerű, minimális karbantartást igénylő, lehetőleg vasgolyó bonyolultságú rendszereknek van. És egy olcsó lemezkollektoros, hőtároló medencés fűtésrendszer áll ehhez a legközelebb.