Kis Ádám Creative Commons License 2008.12.30 0 0 10

Az alábbiakat nem vitának, hanem kiegészítésnek szánom.

 

 

Bár nem írod, de érzékelteted, hogy a 'Felkopik az álam' szöveg helytelen. Az kétségtelen, hogy valami nincs vele rendben, azonban elképzelhető egy olyan abszurd szövegkörnyezet, amelyben ez a mondat is helyes, ugyanis grammatikailag lehetséges (az ál szó használható főnévi szereben: ez melyik Dmitrij volt, a valódi, vagy az ál?)

A helyesírás-ellenőrzés alapját általánosan egy referencia képezi, melyhez képest a megvalósuló szövegelem értékelhető. Ez az angolban egy szótár, a magyarban inkább morfématárról helyes beszélni. Nem is mondja sosem a szóellenőrző, hogy amit írtál*, az hibás, hanem azt, hogy "nincs benn a szótárban".  A mai számítógépes kapacitások figyelembe vételével valószínűleg minden nyelv morfémakészlete reálisan tárba vihető, ha az alig használt egyedeket figyelmen kívül hagyjuk, valószínűleg néhány százezer egyedről van szó (á 5 karakter az 2-3 Mbyte, egy jobb pendrive-on elfér).

 

Ha viszont ennél bonyolultabb szerkezetek figyelembe vételével szeretnénk ellenőrizni, akkor elvi problémába ütközünk. Az ilyen módon létrehozható egységek halmaza, Bach Iván szavaival élve megszámlálhatóan végtelen számosságú. Így, a helyesírás, (illetve az elütés) esetén alkalmazott referenciamódszer nem használható. Biztos lehet más módszer is, de eddig még nem mutatkozott meg.

 

 

 

 

 

 

*A második személ itt általános alanyra utal

Előzmény: Törölt nick (6)