advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.30 0 0 74597
Ezt kár túllihegni, a köznép - sajnos - mindenhol hülye, mint a segg. A hazai megkérdezettek 17%-a gondolja úgy, hogy a Fidesz kormánypárt, hasonló arányuk úgy, hogy OVI a miniszterelnök. Akinek konkrét személyét egyébként az emberek harmada nem tudja.
Az emberek fele a környező országokat nem tudja felsorolni. Itt sem, de nem sokkal jobb az arány máshol sem. Az emberfaj már csak ilyen, az intelligencia, a képességek bizony jó nagyokat szórnak.

A nagy problémákat úgyis az elitnek kell megoldania. Ha egy ország általában hitelesnek fogadja el saját elitjét, akkor még a plurális demokrácia keretei között is elég jó az esély drasztikus, komoly irányváltozások kivitelezhetőségének. Az emberek elhiszik, hogy bár fáj, de tényleg muszáj ezt tenni. Láthatjuk ennek jó példáit a közelmúltban errefelé is, Írország, Finnország, vagy akár Spanyolország esetében.
Nálunk talán ott a legnagyobb probléma, hogy az elit elkeserítően, teljesen hiteltelen, szavukat nem hiszi (és joggal..) senki sem, így persze áldozatot, változtatást is hiába kérnek az emberektől. De ez már a mi privát bajunk, nem mondjuk az USA gondja.
Előzmény: Törölt nick (74592)