krezidiesel Creative Commons License 2008.12.28 0 0 74388

Szerintem nincs 30 éve az emberiségnek az energetikai problémáinak megoldásához, főleg, ha nem változtat sürgősen a fogyasztási szokásain.

Ha ez nem történik meg akkor olyan szűkösség alakul ki ami mindenképp erőszakhoz fog vezetni.A fogyasztási szokások megváltoztatása (takarékosság) meg megoldhatatlan gazdasági problémákat okoznak. 22-es csapdája.

Az energetika problémákkal kapcsolódóan rengeteg más probléma is van amik egymásra hatásai kiszámithatatlanok, főleg azt figyelembe véve, hogy hosszútávú megoldásokban senki sem gondolkozik, a gazdasági versenyhelyzet, és kiszámithatatlanság ezt nem teszi lehetővé. Ezek a "tűzoltó" megoldások amivel odázzák a bajt , és fokozzák a majdan bekövetkező gondokat.

Ráadásul a majdan egyre közelebb, sokáig már nem lehet kibújni a problémákkal való szembenézéssel. Az időhúzás csak fokozza a bajt, főleg ha emberi oldalát is belekalkuláljuk. Emberek millióival nehéz lesz megértetni(főleg hirtelen), hogy az az életmód amit eddig élt,  a relativ jólét végetért...

Nincs az a politikus amelyik ezt bevállalja, mert az ellenzéke rögtön kikezdené, belebuktatná.

Több fronton is roppant csapdás a jelenlegi helyzet:

Növekvő fogyasztási igényt kéne kielégiteni csökkenő erőforrásokból.

Erőforrásainkat ráadásul át kéne csoportositani olyan hosszútávú beruházásokra, amik a jelen társadalomnak nemigen hozna hasznot, de a "túlélés ára".

Pl alternativ energetikai fejlesztések, beruházások, de ezek alacsony olajárak mellett, és a szokásos finanszirozási gondolkozás mellett soha meg nem térülők. ..

Öregedő, elbutuló-eltunyuló, romló egészségű (fizikai teljesitő képességű) népesség, és annak társadalmi terhei.

Klimaváltozás-környezetszennyezés hatásai, és erőforrásaink szűkössége további "rövidlátást" (pl új szénerőművek épitése stb) eredményez, ami tovább fokozza majd a bajt.

Népességnövekedés. (érthetetlen számomra, hogy miért nem büntetik a gyerekvállalást, főleg olyan országokban ahol 100fő/km2 feletti a népsűrüség).

Politikai- gazdasági rövidlátás, politikusok választási ciklusokban gondolkoznak, rengeteg kárt okozva ezzel mindennek...

És sorolhatnám még...

A pikolaj csak a jéghegy csúcsa.

 

Más!

 

Milyen folyamat exponencilális?

Előzmény: Törölt nick (74366)