Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74162
Hol van az a másik Lengyelország, amiről te írsz? Ebben itt vannak zsidók, hivatalos becslés szerint kb. 10 ezren és abból úgy 9 ezer lehet vezető bankár, TV-elnök, piacvezető napilap főszerkesztője, parlamenti párt frakcióvezetője, stb.
Az emiatt még feltűnőbb túlreprezentáltság ellenére szubjektív véleményem szerint nincs jelentősnek mondható antiszemitizmus. Olyan, amihez még zsidó se kell, a fentiek alapján főleg nincs, mert itt vannak zsidók.
Ráadásul egy részük a megszokott módon a többségi társadalom identitásának állandó provokálásával foglalkozik hivatásszerűen, hogy csak Tomas Gross "Szomszédok" c. botránykönyvét említsem, amely egy, a megszállás alatt a Gestapo által megszervezett pogrom elkövetésével vádolta meg a teljes lenygel nemzetet. Vagy gondoljunk az aushwitzi tábor területén felállított keresztek elleni hisztériakeltésre, nekem ugyan nem ízlésem szerint valók a lengyel keresztény mártírkultusz egyes túlzásai sem, meg főleg két közösség mártírveszteségeinek licitálása, ki szenvedett töbet, de a kizárólagosságra való igény egyértelmű provokáció.
A zsidó nélkül is működő antiszemitizmus még nincs feltalálva.
Előzmény: kilenctizenegy (74121)