Én megközelíteném egy kicsit mások oldalról a dolgot. (Bár én csak ebben a félévben végeztem el az ETCS-nevű tantárgyat, így igencsak kezdő vagyok, de megpróbálom érthetően leírni, hogy én mire gondolok).
Pl van egy vonalszakasz, végén egy állomással. Idefele haladunk egy tolatósteherrel, meg egy 200-al közlekedő Railjettel. Ugye mondjuk ETCS esetében úgy közlekedünk, hogy van menetengedélyünk. De ez meddig szól? Ha nincs még a vágányút beállva, akkor a menetengedélyed értelemszerűen az állomás bejárati jelzőéig szól. Ami pl ETCS-nél azt jelenti, hogyha a vonatadatok birtokában vagy, akkor az ETCS fékútgörbét tud számítani, tudja, hogy hol vagy a balízoknak, és a távolságmérésnek (odométer) köszönhetően, tehát tudni fogja hol vagy éppne, és hogy hol kell majd elkezdened fékezni, hogy a bejárati jelzőn megálljál. Tehát adott sebességhez adott fékút tartozik. De tegyük fel időközben beállt a vágányút, így pl ETCS 2-es, 3-as szinten, de megfelelő kitöltéssel 1-es szinten is az új, meghosszabbított menetengedély feljut a vonatra, és az már azt tartalmazza, hogy nem kell megállni a bejáraton, hanem behaladhatsz az állomásra. És mikor kell ennek az új meghosszabbított menetengedélynek fejutni a vonatra legkésőbb, hogy sebességcsökkentés nélkül tudjál áthaladni? Hát legkésőbb akkor, mikor a bejáraton való megálláshoz szükséges fékút elejéhez érsz. Ha az előtt megkapod a meghosszabbított menetengedélyt, akkor nem kell fékezned. Mivel a tolatóstehernek az alacsony sebesség miatt csak párszáz méteres a fékútja, ezért neki párszáz méterrel a bejárat előtt elég, ha beáll a vágányút, hogy menetengedély meghosszabbítást kajon, a Railjetnek meg ugye sebességétől függőne, 2-3 kilométerrel korábban. De mivel utóbbi gyorsan halad ezért azt a 2-3 kilométert akár egy perc alatt megteszi, szóval nem kell itt húdenagy távolságokban és időkben beállnia a vágányútnak, éppen elég addigra, míg el nem kell kezdenie fékezni a bejáraton való megálláshoz. Tehát nem feltétlenül kell több térköz, és 20 perc, hogy a lezárt vágányúton áthaladjon a vonatom. Ráadásul szerintem ez a satufékes dolog kissé túl van misztifikálva, mivel ETCS sem csak vészfékkel állít meg, hiszen beavatkozási lehetősége van az üzemi fékbe is....