RónaLD Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74140
Tudod 911 amikor még olvastam a pilidilit is akkor első körben én is úgy szóltam Gavrielhez mint idegenbe szakadt hazánkfiához. Ki lettem oktatva, hogy ez nem így van. Ő nem hazánk fia ő előlünk menekült el. Csak éppen nálunk a családban van egy másik nem jövedelmező emlékképe a történelemnek. Az én unokatestvéremet példáil azért vitte a nagynéném Izraelbe, soha se tudhassa meg hogy ő okozta az apja halálát.
De térjünk vissza a peak ... mire is?
Ez a szakadék ami felé rohanunk nem egyszerűen egy konkrét energiaforrás kimerülése miatt van. Talán még 40-50 évet elhülyéskedhetnénk ha több olajunk lenne de nem többet. Vagy egy másik fizikai korlát, vagy a környezet és klíma változása, a pénzrendszer összeomlása vagy a demográfiai változások miatt de a szakadék biztos. Azért mert az egész XX. század a rosz kérdésekre adott rossz válaszokból állt. "Nyilvánvalóan végighazudtuk az elmúlt 100 évet." A másfél év csak ennek része volt. Fletó nem talált ki semmi újat, csak remekül alkalmazta és tökélyre vitte azt ami a korszellem része volt.
Karácsonykor elsősorban könyveket szoktam ajándékozni (és ha már ott vagyok magamnak is veszek). Vettem egy Márai Kötetet is amiben van egy tanulmány 1942-ből. Akkor még azt hiszi a németek nyerik meg a háborút, de aminek bekövetkezésére figyelmeztet az így is bekövetkezett:
A tudományos spekuláció egy nemzedék alatt megtorpan, ha nincs légköre, ha nincs tudatos folytatása, ha nincs meg a feltétele annak, hogy az egyéni képességek szabad kifejtése ápolja és továbfejlessze mindazt, amit az eőzőek feltaláltak. Egy civilizáció csodagépeit, melyek a tömegember részére megteremtették a "terülj asztalkám!" csodáját nem csak feltalálni kell, hanem üzemben is kell tartani, mindegyre tökéletesíteni,új és új részletekkel, fogásokkal áttételekkel kell gazdagítani. Erre a tömegember nem gondol. S egy napon - sokkal gyorsabban mint hiszi - észre kell vennie, hogy a készletek elfogytak, a konzerveket elfogyasztotta a mohó, élvező örökös, s a titokzatos gépezet amely eddig gondtalanul szállította az élet javait, recsegve, akadozva működik, majd megáll.

Te nem a gyenge gyomrod miatt kerültél egy kalapba Gavriellel. Ami összeköt az, hogy nem csak, hogy nem látjátok ami ránk vár de nem is akarjátok látni, sőt ellenség lesz aki figyelmeztet. Ennek oka lehet egzisztenciális félelem is, meg az, hogy szeretnétek fenntartani amit nem lehet mert eddig jól jövedelmezett.
Előzmény: kilenctizenegy (74136)