bencus05w Creative Commons License 2008.12.23 0 0 4659

Sziasztok, új vagyok köztetek, két hónapja olvasom beszélgetéseiteket, az elejére is bekukkantottam és szomorúan látom, hogy van köztetek, aki igen régen szenved. Nem szoktam fórumozni, de azt látom, hogy érző lelkű,  segítőkész emberek vagytok, ezért bekapcsolódom. Az én problémám részint nem olyan nagy, mint közületek többé, nincs sérvem, de kicsit összetettebb. Én csípőficammal születtem hatvan éve, amikor ezt gipsszel tették helyre, és a legutolsó lelet is azt mutatja, hogy a csípőm kevésbé rossz, mint egy hasonló korúnak. Egész életemben karbantartottam valamilyen szinten a csípőmet, közben a nyakcsigolyameszesedés miatt is sok kezelést kaptam, tehát soha nem volt ismeretlen számomra a mozgásszervi fájdalom, megtanultam kezelni. Ülő munkát végeztem negyven évig, autóval jártam,  vezetés, kirándulás közben fűzőt hordtam, mert ferde volt a gerincem és rossz a tartásom, a fűző valamelyest kompenzálta fájdalmaimat, ortopéd cipőben jártam (ma MBT-ben), Tavaly decemberben elmentem nyugdíjba és az addig a férjem által végzett házimunkát elkezdtem, piac, bevásárlóközpont, unokák kísérése ide-oda (kocsival, a buszra már évek óta nehezen tudtam felszállni).

Azért írtam mindezeket, hogy lássátok, az egész életem egy fokozatosan romló-javuló mozgásszervi folyamat volt,, melyet azonban karban tudtam tartani és képes voltam kisebb kirándulásokra, városnézésekre is.

Miután az idén nekiálltam a fizikai tevékenységnek, hirtelen felerősödtek korábban jelentkező panaszaim. E panaszok: a jobb forgóban gyulladásszerű hasogató fájdalom, ami kisugárzik a jobb lábamba, főleg térd alá, és hasogat az egész lábam és a sípcsontom, olyan mint a fogfájás, éjjel jön, vagy nem tudok tőle elaludni. A lábfejem már régen időnként éjjel begörcsöl, ugyanez a fájdalom a lábamban korábban is volt egy-egy fizikai terhelés, hosszabb főzés, kirándulás után, de egy-két éjszaka után elmúlt. Ebben az évben 2 fürdőkúrát (tangentor, masszázs, súlyfürdő a csípőmre) kaptam, 6 kféle elektromos és ultrahangos kezelést és négy diprophos injekciót.

A nagy probléma szeptemberben kezdődött, amikortól nem tudok 50-100 métert menni, mert olyan hasítás áll bele a lábszáramba és főleg a térdhajlatomba, hogy képtelen vagyok tovább menni. Sajnos többször próbáltam, utoljára tegnap, nem megy a legnagyobb akaraterővel sem.

Van egy rtg-leletem és egy friss MRI-m, melyek szerint nincs sérvem, csak protrusio az összes lumbális discuson, az L III-IV között 2-3 mm-es olistesis, ugyanezen 2-3 mm-es pseudohernia képződés.

A körzeti reumatológus azt mondta, nem tud többet tenni értem, elmentem egy ortopédhez, személyre szabott gyógytornát javasolt. Tanácstalan vagyok, jelenleg gyűjtöm a szakorvosok-gyógytornászok címét, mert amint tudjátok, egy vizit tízezer, egy gyógytorna 4-5000, millió fajta van, nem tudom, melyiket válasszam.

Elnézést a részletes leírásért, de úgy látom, az én problémám kicsit más, ám nektek már nagy tapasztalatotok van, kérlek, osszátok meg velem véleményeteket és azt, szerintetek mi a legjobb terápia.

Szép napot kívánok és jó karácsonyi készülődést