Ferig Creative Commons License 2008.12.20 0 0 5101

Ha kezetekben tartatok egy üres poharat és megkérdeztek valakit, hogy mondja meg mi van benne, az emberek többsége azt fogja mondani, hogy semmi, azaz üres.

Ez nyilvánvalóan nem igaz, mert tele van, tele van levegővel csak nem látjuk, mivel a levegő színtelen (no meg mivel a pohárhoz már eleve folyadékot képzelünk).

 

Ne legyenek illózióitok, a rendesen kimosott, kicsöpögtetett horbóban még bőven van víz. Attól, hogy mozgóképes víz nincs már (nem csöpög a hordó), még ott van a dongák kapillárisaiba beszívódott víz, a  dongák falán a nem mozgóképes vízfilm és maga a vízpára  a hordó levegőjében. Tehát kénessav mindenképpen fog keletkezni.

 

A mi leheletünkben is van vízpára, ami az év nagy részében tényleg nem látszik, de télen, amikor a kilélegzett pára a hideg hatására rögtön kicsapódik, egyértelműen bizonyított.

Jó példa a hordóbeli vízpárára, a gondolom már többetek által megtapasztalt esemény; nappali melegben kimosott hordó már nem, vagy alig csepeg, aztán reggelre még bőven folyik ki víz a hordóból. Ennek az a magyarázata, hogy éjszaka leesett a hőmérséklet és a  hordó levegőjében lévő vízpára egy része kicsapódott és szabadvízként távozott a hordóból.