GENOM_66 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 5092

Kedves Szőlészek-Borászok!

 

A meddig használható egy hordó?  kérdést szeretném tovább boncolgatni.

Nekem is van néhány hordóm 20 és 70 év közöttiek. Ezzel kapcsolatban nekem is gyakori dilemmám, hogy az idősebbeket meddig hasznéljam, illetve igéretesnek tűnő tételt merjek-e beléjük tenni.

Nálamnál hozzáértőbbeket többször faggattam ez ügyben - vegyes képet tapasztaltam. Például egyszer Szepsy Istvánnal beszélgettve kérdeztem a véleményét az öreg hordó kérdésben: elmosolyodott, és cseréljem le volt a kategorikus válasz. Vagy más oldalról megközelítve többször olvastam borok értékelésekor, leírásakor, hogy érezhető rajta az "öreg-hordó íz" negatívum. Olyan magyarázattal is találkoztam már, hogy egy több évtizedes előéletnél bármi akár véletlen hordókezelési hiba stb. előfordulhatott, amit szagra nem is érezhetünk már, ugyanakkor a benne érlelődő borból kiérezhető lehet.  

Amióta én használom a hordóimat, jól kezeltek. Azt hogy előtte hogyan?? azt legalábbis remélem, hogy jól, de ki tudja... Biztos ami biztos a két legújabbat használom csak (az acéktartályok mellett), a régebbiekben pedig az utóprésmustot erjesztem, érlelem.

Előzmény: Atis44 (5087)