Kedves Mr Spock!
Irod:
"Tevedsz. Talan nehany evszazad mulva, amikor az orvostudomany sokkal fejletteb lesz, akkor igazad lesz. Most meg sajnos, a legtobb problema az informaciomenedzsment es a gyakorlatbol, tehetesegbol, satobbibol szarmazo raerzes kevereke. Rendkivul gyakran a beteg bejon a szobaba, leul, ket szot szol, es en mar tudom hogy mi baja van. Honnan? Mibol? Meg en sem tudnam megmondani, de akarmibol, azt nem lehet (legalabbis meg nem lehet) egy egyszeru adatbazissa leforditani. "
Mint informatikus, felhivom a figyelmedet, hogy a jol megtervezett, es _szakemberek altal osszeallitott adatok felett mukodo_ szamitogepes szakertoi rendszerek sokkal jobb mutatokkal rendelkeznek, mint a hus-ver emberi szakertok. Szoval Te nem tudod megmondani, hogy honnet tudod, azt amit te a tehetseggel magyarazol, de egy gep jol leutanozza a dontesedet.
Mas. Az egy dolog, ha az orvosok nem hajlandok elismerni, ha a beteg ert egy kicsit a temahoz. (amugy nem mernek szazalekokat becsulni) DE. Amikor a beteg ertelmesen mond valamit, hogy szerinte mit es miert, akkor elvarhato a normalis reakcio. Pl erdemben(!) meg kene hallgatni, mert lehet hogy igaza van - elvegre megiscsak a sajat testerol papol. Ha jo megfigyelo, sokat segithet. Es en sok ilyen orvossal talalkoztam, meghallgattak, azt mondtak jeee, telleg. Na, erre mondom hogy jo orvos. Nem fogadta el kritika nelkul, amit mondtam. Szepen meghallgatta, aztan leellenorzte. Ha nem mondom neki, vagy nem figyel ra oda, akkor nem ellenorzi, es akkor sokkal tobbel kolbaszol a vizsgalattal.
De amikor csodalkozott egyet a leleteimen es ertetlenul rancolta a homlokat, akkor nem hallgattatott el, amikor megmondtam az okat.
Amugy miaza borreliózis?
Masikegylany eredeti kerdesere: Menjel masik orvoshoz. HA o is ugyanzazt a gyogymodot javasolja, ami szerinted art neked, akkor meseld mar el neki, hogy szerinted miert art. Beszeld meg vele. Azert szerintem meg mindig tobbsegben vannak az "egesz turheto" orvosok. Legalabbis nekem atlagban nem rosszak a tapasztalataim. BAr en is tudok remtortenetet.